Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

27. kolovoza 2024.

Predstavljeni finalisti izbora za najbolji EU projekt: Sustav javnog navodnjavanja Kapinci-Vaška II. faza u finalu izbora u kategoriji Doprinos poduzetništvu

Predstavljeni su projekti koji su ušli u finale izbora za najbolji EU projekt koji petu godinu zaredom zajednički provode portal Župan.hr, Jutarnji list,  Hrvatska zajednica županija i Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj, a uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Stručni žiri izabrat će pobjednike u kategorijama – Doprinos znanosti i inovacijama; Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici; Doprinos prekograničnoj suradnji te Doprinos poduzetništvu, a svog pobjednika birat će glasanjem i javnost nakon što se sljedećih dana predstavi 61 projekt.

Projekt druge faze navodnjavanja Kapinci-Vaška prijavljen je od strane Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije (VIDRA) u kategoriji Doprinos poduzetništvu.
Projekt, čiji je nositelj Virovitičko-podravska županija, provodio se je od kraja 2019. godine do kolovoza 2023. godine na području općina Sopje i Suhopolje. Ukupna vrijednost projekta bila je 4.898.443,83 eura, od čega bespovratnih 4.631.467,41 euro, a vlastitih 694.720,11 eura.

Kroz projekt navodnjavanja poljoprivrednicima je omogućena na području tih dviju općina, odnosno naselja Gornji Miholjac, Novaki, Cabuna i Vaška, kvalitetnija i dohodovnija te sigurnija i održiva proizvodnja. Navodnjavanje je bitno uslijed klimatskih promjena gdje se izmjenjuju izrazito sušna, a zatim vlažna razdoblja. Sustavi navodnjavanja zato pružaju veće mogućnosti poljoprivrednicima,  osiguravaju uravnoteženu i kvalitetnu poljoprivredu, proizvodnju i borbu za kvalitetne i veće prinose. Uostalom, uslijed prve faze projekta i sumnji, beneficije koje su vidjeli prvi korisnici sustava navodnjavanja, potaknule su druge korisnike i OPG-ove s područja općine Sopje da prepoznaju prednosti sustava koji omogućava povećanje prinosa, a samim time i dobiti.
Nakon prve faze i površine navodnjavanja od 1260 ha, drugom fazom sustav je proširen za dodatnih 568 ha, uz naselje Novaki i površine 128 ha i južnog, uz naselje Višnjica, površine 440 ha.

Sustav navodnjavanja “Kapinci-Vaška” projektiran je tako da osigurava vodu za navodnjavanje svakom korisniku na vlastitoj parceli (maksimalna udaljenost do priključka na hidrant je 80m do 100m) u dovoljnoj količini i pod radnim tlakovima za priključak tifona, minirasprskivača i sustava “kap po kap”.

Cjelokupni sustav od zahvata vode rijeke Drave do hidranata za priključak uređaja za navodnjavanja na tabli je zatvoren i ukopan, odnosno pod kontrolom je korisnika navodnjavanja. (zupan.hr, Foto: K. Toplak)

Share Button