Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

09. listopada 2024.

Pet slavonskih županija na jubilarnom 30. Tjednu europskih regija i gradova u Bruxellesu – najvećem godišnjem okupljanja predstavnika lokalnih i regionalnih vlasti iz cijele EU

Bruxelles je do 10. listopada, domaćin jubilarnog 30. Tjedna europskih regija i gradova – najvećeg godišnjeg okupljanja predstavnika lokalnih i regionalnih vlasti iz cijele Europske unije. Ovaj događaj, koji je organiziran u suradnji Odbora regija i Europske komisije, okupio je više od 10.000 sudionika i predstavnika lokalnih i regionalnih vlasti iz europskih zemalja.

Već tradicionalno, na Tjednu regija predstavilo se i pet županija s istoka hrvatske kroz zajednički ured Predstavništva Slavonije, Baranje i Srijema. Osječko-baranjsku delegaciju predvodio je župan Mato Lukić, Virovitičko-podravsku župan Ivan Andrović, Vukovarsko-srijemsku župan Franjo Orešković, Brodsko-posavsku župan Danijel Marušić, a Požeško-slavonsku zamjenik župana Ferdinand Troha.

  • Zajedništvo i snaga pet slavonskih županija dodatno se osjeti kroz naš zajednički ured u Bruxellesu. Posljednjih godina sve snažnije rastemo i jačamo koristeći upravo europska sredstva. Istok Hrvatske postaje regija koju investitori sve češće biraju, a na nama je da iskoristimo sve potencijale koje  imamo. Uistinu jačamo europskim sredstvima i drago mi je da jednom godišnje imamo priliku susresti se i razmijeniti mišljenja sa svim našim dužnosnicima i zaposlenicima u središtu Europske unije koji rade u interesu istoka Hrvatske – rekao je Mato Lukić.

Ovogodišnji Tjedan bio je usmjeren prema osnaživanju zajednice kao ključnoj temi. Upravo je to prilika za isticanje lokalnih resursa i specifičnosti kao i jačanje participativnog pristupa u donošenju odluka koje utječu na razvoj regije.

  • Kroz odbor regija imamo priliku dobiti prvu informaciju koja nam je potrebna za pripremu projekta prema EU. Kao višegodišnji župan imao sam priliku vidjeti kako se gradovi, županije i regije mogu mijenjati europskim novcem koji su realni i održivi i koji služe na dobrobit svih naših građana – rekao je Danijel Marušić.

Predstavnici slavonskih županija i županijskih razvojnih agencija sudjelovali su na sastanku s predstavnicima tajništva RegHub-a pri Europskom odboru regija. RegHub kao Mreža regionalnih središta je inicijativa Europskog odbora regija koja omogućava lokalnim i regionalnim vlastima da ocjenjuju provedbu politika Europske unije na terenu. Cilj ove mreže je prikupiti povratne informacije od lokalnih i regionalnih dionika kako bi se osigurala bolje osmišljena i učinkovitija politika EU-a, prilagođena specifičnostima pojedinih regija. Na ovom sastanku, Virovitičko-podravsku županiju, predstavljali su – zamjenik župana Marijo Klement, županijska pročelnica Službe za poslove župana i opće poslove Jasna Abramović i pročelnik za gospodarstvo i poljoprivredu VPŽ – Bojan Mijok.

  • Odbor regija obilježava ove godine 30 godina rada, u Bruxellesu svoje predstavništvo ima više od 250 gradova i regija pa su ovi susreti na Tjednu regija iznimno značajni. Važno je umrežavanje s kolegama, razmjena iskustava i otvaranje mogućnosti partnerstva na raznim projektima – rekao je Denis Ćosić, ravnatelj JU Županijske razvojne agencije Osječko-baranjske županije.

Sastanak na temu dekarbonizacije, digitalizacije i demografije održan je u Stalnom predstavništvu Republike Hrvatske pri EU, a županima i njihovim delegacijama (Virovitičko-podravsku županiju predstavljali su zamjenik župama Marijo Klement i županijski pročelnik za gospodarstvo i poljoprivredu Bojan Mijok), domaćin je bila zamjenica stalne predstavnice, opunomoćena ministrica Paula Letunić.

  • Slavonija, kao i Hrvatska pripadaju Srednjoj Europi i Europa je dio našeg identiteta i sve ono što naše županije rade ide u tom cilju. Požeško-slavonska županija koristi sredstva Europske unije, imamo kvalitetne projekte i prekogranične suradnje, a posebne potencijale vidimo u  proizvodnji hrane, bogatstvu vode i šume kao naših strateških odrednica – rekao je Ferdinand Troha. 

Uredom Predstavništva Slavonije, Baranje i Srijema od rujna predsjeda Vukovarsko-srijemska županija, a voditelj ureda, Krunoslav Srpak istaknuo je kako je u prvih mjesec dana ostvario kontakte s europarlamentarnim zastupnicima i Stalnim predstavništvom.

  • Ovo je jedini ured regije s područja Hrvatske, naše slavonske županije jedine imaju ured u Bruxellesu, a cilj nam je da zaštitimo i dodatno unaprijedimo svoje interese i iskoristimo nove potencijale koji nam se pružaju – rekao je Srpak.
  • Hrvatska ima devet predstavnika u Odboru regija i drago mi je da imam priliku biti glas naših slavonskih županija, da se čuju naša mišljenja i naši prijedlozi. Deset godina članstva Hrvatske u Eu priča je o uspjehu koji je još značajniji ulaskom u Schengenski prostor i Eurozonu – rekao je Igor Andrović.

U uredu Predstavništva Slavonije, Baranje i Srijema održan je i tradicionalni prijem na kojem su domaćini bili slavonski župani predvođeni  vukovarsko-srijemskim županom Franjom Oreškovićem.

  • Od prvog rujna je predsjedanje uredom preuzela Vukovarsko–srijemska županija, a ovo tradicionalno okupljanje nam je važno za razmjenu iskustva i pozitivnih primjera.. Svi smo ista ekipa i igramo za isti tim odnosno naše županije i zato se moramo fokusirati na rezultate, a ne na prepreke  – rekao je Franjo Orešković
  • Prilika je to da se okupe gradonačelnici, načelnici i župani, da daju svoje primjere i otvore mogućnost za razvoj u gospodarskom i turističkom i svakom drugom smislu. Posljednjih nekoliko godina slavonske županije koriste europska sredstva, gotovo da nema i najmanjeg mjesta u Hrvatskoj gdje nisu uložena europska sredstva – rekao je Domagoj Mikulić, državni tajnik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU.

Tjedan europskih regija i gradova 2024. ponovno je pokazao da regije i gradovi igraju ključnu ulogu u oblikovanju budućnosti Europe, osobito u područjima održivosti, digitalne transformacije i socijalne pravednosti. (www.obz.hr, www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak, Ivana Gusak Galić)

Share Button