Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

14. listopada 2024.

Zagrebačka filharmonija izvrsnim muziciranjem otvorila jubilarne 30. Dane Milka Kelemena

Posebno svečano je bilo u velikoj dvorani POU-a Slatina, koja je povodom okrugle 30.obljetnice održavanja Dana Milka Kelemena te 100 godina rođenja maestra Kelemena, sinoć bila poprište otvorenja ovog, u Slatini, tradicionalnog, međunarodnog glazbenog festivala.

Organizaciju Međunarodnog glazbenog festivala Dani Milka Kelemena potpisuje Festivalski odbor Dani Milka Kelemena, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, Virovitičko-podravske županije, Grada Slatine, Hrvatske turističke zajednice, Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije i Turističke zajednice Grada Slatine, te brojnih sponzora.

Dani Milka Kelemena, od utemeljenja 1995. godine, okupljaju svake godine u Slatini ugledne hrvatske i svjetski poznate umjetnike, ponajviše zahvaljujući međunarodnoj reputaciji velikana hrvatske glazbe Milka Kelemena kojemu je festival posvećen.

Festival je kroz sve ove godine vodila Udruga u kulturi Dani Milka Kelemena, a od 2019. organizaciju preuzimaju Glazbena škola Milka Kelemena i Festivalski odbor Dani Milka Kelemena zajedno s Programskim vijećem u čijem su sastavu profesori Berislav Šipuš, Goran Končar i Antonio Brzica.

Ove godine uz Festivalski odbor Dani Milka Kelemena i Programsko vijeće, organizaciju DMK-a preuzima Grad Slatina.

U voditeljskoj ulozi sinoćnjeg otvorenja DMK-a, odlično se snašla direktorica TZ Grada Slatine Martina Kostanjevac, koja je u ime domaćina poželjela dobrodošlicu izaslanici predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i izaslanici ministrice kulture i medija Republike Hrvatske Nine Obuljen Koržinek, uvaženoj saborskoj zastupnici Vesni Bedeković;  pročelnici Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Virovitičko-podravske županije Martini Bunić; predsjedniku Gradskog vijeća Grada Slatine Tomi Tomiću i svim gradskim vijećnicima; zamjeniku gradonačelnika koji obnaša dužnost gradonačelnika Grada Slatine i predsjedniku Festivalskog odbora Dani Milka Kelemena Iliji Nikoliću te svim ostalim članovima Festivalskog odbora i Programskog vijeća. Pozdravila je i direktore, ravnatelje i ostale predstavnike škola te gradskih i županijskih institucija, predstavnike vjerskih zajednica, gospodarskih subjekata, udruga te svima ostalima.

O tome koliki je značaj ovog festivala u svome je govoru ispričao zamjenik gradonačelnika koji obnaša dužnost gradonačelnika Grada Slatine Ilija Nikolić.

“Drago mi je što nastavljamo dalje s Danima Milka Kelemena budući da je Grad Slatina ove godine organizaciju preuzeo na sebe te ćemo se potruditi da se kontinuitet ovoga Festivala itekako značajnog za naš grad, ali i cijelu Hrvatsku nastavi što je kvalitetnije moguće. Izuzetna nam je čast ugostiti sve izvođače te bih htio napomenuti da smo s ciljem jačanja i unaprjeđenja festivala, u ovaj projekt maksimalno uključili našu Gradsku razvojnu agenciju i ostale gradske ustanove koje će uz Ministarstvo, Županiju i Grad također dati svoj doprinos” – rekao je Nikolić te se zahvalio svima koji su na bilo koji način doprinijeli da ovaj festival traje.

Potom je riječ pripala gostima, među kojima je, u ime župana Igora Androvića, govorila pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Virovitičko-podravske županije Martina Bunić. Spomenula se, kao Slatinčanka, ljudi porijeklom iz Slatine koji su ovaj grad promovirali kako u Hrvatskoj tako i u svijetu pa tako i maestra Kelemena, čiju 100.obljetnicu rođenja proslavljamo ove godine.

“Veliko je zadovoljstvo što je ovo jubilarna godina, tako da je i Virovitičko-podravska županija zadovoljna što i ove godine sudjelujemo u organizaciji. Drago nam je što i ovogodišnji festival okuplja ugledne hrvatske i svjetski poznate umjetnike, a ponajviše zahvaljujući međunarodnoj reputaciji velikana hrvatske glazbe Milka Kelemena koji još uvijek kroz ovaj Festival promovira grad Slatinu i Virovitičko-podravsku županiju” – istaknula je Bunić zahvalivši se i publici koja svake godine posjećuje festival i to mu daje još veći značaj.

Tada je na pozornicu stigla izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i  izaslanica ministrice kulture i medija Republike Hrvatske Nine Obuljen Koržinek, saborska zastupnica Vesna Bedeković kojoj je nakon prigodnog obraćanja u kojem je među ostalim istaknula:

“Ova lijepa 30. obljetnica održavanja festivala DMK, o samom festivalu govori puno. Punih 30 godina, Ministarstvo kulture i medija, Vlada Republike Hrvatske te  Virovitičko-podravska županija podržavaju ovaj festival. Ovo je festival koji ne samo da daje identitet Slatini i našoj VPŽ, nego s obzirom na opus maestra Milka Kelemena daje identitet i cijeloj Republici Hrvatskoj” – rekla je Bedeković. Po završetku govora pripala joj je čast da i otvori 30.-ti međunarodni glazbeni festival Dani Milka Kelemena te pozornicu prepusti prvim ovogodišnjim glazbenim gostima.

Prekrasna nova pozornica, primila je na svoje daske, uistinu brojnu postavu Zagrebačke filharmonije koja nas je počastila izvedbama uvertire Figarovog pira W.A. Mozarta, Koncertom za violinu i orkestar Milka Kelemena, Novim djelom Matka Brekala te Simfonijom br.8, D.759, Nedovršena.

Zagrebačkom filharmonijom je ravnao dirigent Ivan Josip Skender, a pri izvođenju Kelemenovog Koncerta za violinu i orkestar, koji je sinoć doživio prvu suvremenu izvedbu, s obzirom na to da se radi o Kelemenovom diplomskom radu kojega se nakon diplome odrekao jer je počeo drugačije pisati , filharmoniji se pridružio vrsni violinist, kojega smo već imali prilike slušati u Slatini, Goran Končar.

Treba istaknuti da je Zagrebačka filharmonija, orkestar 150-godišnje tradicije vrhunskog muziciranja u Zagrebu i Hrvatskoj. Nastupali  su u gotovo svim zemljama Europe, u Rusiji, SAD-u, Meksiku, Japanu, Omanu, Kini, Argentini i Kuvajtu. Zaštitni je znak grada u kojem djeluje te su s njom nastupali mnogi proslavljeni dirigenti.

Ovogodišnje izdanje bogato izvođačima, predavačima, uglednim gostima, uopće vrhunskim programom, slobodno možemo reći pravog svjetskog festivala započelo je u petak otvorenjem izložbe Plakati festivala kroz 30. godina u Zavičajnom muzeju Slatina, i nastavlja se sve do 21. listopada 2024. godine.

Do sljedećega koncerta neće biti potrebno dugo čekati, naime GŠ Milka Kelemena u svojoj će koncertnoj dvorani(Hrvatski dom),već večeras, ugostiti još jedne glazbenike, točnije klavirski Duo Karša. Ovaj će koncert, također, započeti u 19,30 sati. (radioslatina.hr, Foto: R. Turkalj, T.K. Slačanac)

Share Button