Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

25. travnja 2012.

Razmjena učenika i nastavnika iz Villanya u Orahovici u sklopu IPA CBC HUHR projekta HU-CRO-FIT

Srednja škola „Stjepan Ivšić“ Orahovica u sklopu projekta HU-CRO-FIT iz IPA prekograničnog programa Mađarska-Hrvatska 2007 – 2013, organizira razmjenu učenika i nastavnika iz Villanya, Republika Mađarska u Orahovici. Učenici i njihovi profesori (njih dvadeset) boravit će u Orahovici do 27. travnja 2012.

U sklopu ovog programa prekogranične suradnje predviđen je razvoj kurikuluma proizvodnje bijelih vina. Učenici srednje strukovne škole „Teleki Zsigmond“ iz Villanya teorijski i praktično će se obrazovati u učionici i praktikumu SŠ „Stjepan Ivšić“, Poljoprivrednom poduzeću Orahovica te podrumu i vinogradima poduzeća „Nexe“ grupe u Feričancima. Nastavu će provoditi Danijel Stojković. Također je predviđena radionica artistike i sljubljivanja vina i hrane koju će voditi Dražen Šafar, predsjednik Udruge kuhara Orahovice. Goste iz Mađarske primit će i gradonačelnik Orahovice Josip Nemec, a planirani su i izleti na Jezero i Ružicu-grad te na Jankovac.

Ova aktivnost se nadovezuje na izlaganje vina i škole iz Villanya na ovogodišnjem Viroexpo-u 2012, sedmodnevni posjet profesora i učenika srednje škole „Stjepan Ivšić“ Villany-u, te na već završenu izgradnju vinskog podruma u srednjoj školi „Stjepan Ivšić“ iz Orahovice. Ukupna vrijednost projekta HU-CRO-FIT je 1.633.031,00 kuna, dok je iznos sufinanciranja od strane Europske Unije 1.388.076,00 kuna.(www.ravidra.hr)

 

Share Button