Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

17. listopada 2024.

Demografska revitalizacija Slavonije i Baranje središnja tema Znanstvenog Sabora održanog u Osijeku

U organizaciji Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Osijeku Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti uz potporu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, a pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, u Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije održava se Znanstveni sabor Slavonije i Baranje, a središnja tema je „Demografska revitalizacija Slavonije i Baranje“. Program obuhvaća tri plenarna predavača, dva panela i pet znanstvenih rasprava, na svakoj s desetak sudionika.

Znanstveni sabor Slavonije i Baranje održava se u Osijeku nakon 37 godina, kada je zadnji put održan takav skup, a predstavlja znanstvenu platformu na kojoj će se prema konferencijskom modelu u interaktivnom okruženju susresti vodeći znanstvenici, predstavnici pet slavonskih županija te predstavnici vodećih industrija s područja Slavonije i Baranje. Oni će u dijaloškom okviru govoriti o aktualnim izazovima hrvatskog gospodarstva u doba demografskih i tehnoloških promjena, odnosno o ostvarivanja vitalnog cilja prosperitetne gospodarske i demografske revitalizacije Slavonije i Baranje.

Uz sudionike skupa, svečanom otvorenju Znanstvenog sabora nazočili su mnogi uzvanici, među kojima su bili i ministar za demografiju i useljeništvo Ivan Šipić, ujedno izaslanik predsjednika Vlade RH, saborska zastupnica i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Nataša Tramišak, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić, župani Antonija Jozić i Igor Andrović, gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić, akademkinja Mirna Šitum, rektor Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku Vlado Guberac…

  • Danas ćemo na Znanstvenom saboru prokomentirati i staviti u fokus teme koje su značajne za naše stanovništvo, prije svega za razvoj gospodarstva i bolju kvalitetu života, a to je svakako demografija kojom se moramo  ozbiljno baviti u narednom periodu. Osječko-baranjska županija stoga donosi niz mjera kojima nastoji doprinijeti i unaprijediti naše područje te pomoći stanovnicima, pa tako sufinanciramo kamate na stambene kredite, ulažemo u obrazovanje i cijenimo izvrsnost. No, smatram da je radno mjesto ključ razvoja Slavonije, jer je svako radno mjesto temelj ostanka u Slavoniji, baš kao i obiteljski način života. U svemu tome Osječko-baranjska županija dat će značajan doprinos i uvjeren sam da će ovaj znanstveni skup iznjedriti kvalitetne zaključke, upotrebljive u budućem djelovanju i radu svih nas – kazao je zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić.

Saborska zastupnica i izaslanica predsjednika Sabora Nataša Tramišak, koja je ujedno bila i moderatorica panela lokalne uprave i samouprave, naglasila je kako je demografija najaktualnija tema u Hrvatskoj, ali i cijeloj Europi.

  • Demografska revitalizacija je pojam oko kojeg ćemo sigurno puno govoriti i u godinama koje tek dolaze, a Znanstveni sabor Slavonije i Baranje sigurno će doprinijeti znanstvenim pogledom na pitanje demografije, gdje se trenutno nalazimo, gdje je Hrvatska bila unatrag 30, 50 ii više godina te kamo možemo ići u budućnosti. Svima nama, koji smo i kreatori i donositelji javnih politika bit će važan impuls i signal da dobijemo i relevantno znanstveno pokriće i podršku za sve javne politike koje kreiramo i radimo. Naravno, programsko pitanje nije jednostavno, to je niz faktora koje se trebaju ujediniti i koje trebaju stvarno dati snažan i velik zamah podrške obiteljima. Kada govorimo o Slavoniji i Baranji, ova najpotentnija hrvatska regija ima što pokazati, ponuditi. Razvijamo se i infrastrukturno, vidimo da su i gospodarski pokazatelji sve bolji, ali ključno će biti upravo je ostanak ljudi na ovome području – rekla je Tramišak.

Dodala je kako je dobro što je osnovano ministarstvo demografije s obzirom na brojke i kako je važno što više govoriti o toj temi. Tramišak je istaknula kako će mjere koje ministarstvo demografije planira uvesti u narednim godinama biti u sinergiji sa svim mjerama koje provodi i lokalna i regionalna samouprava, ali ističe kako se iz tih mjera ne smiju isključiti gospodarstvo i poduzetništvo.

Gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić  kazao je kako nizom projekata žele osigurati kvalitetan život svih dobnih skupina, a izdvojio je projekt priuštivog stanovanja podsjetivši na izgradnju višestambene zgrade u Tenji u koju je, po znatno nižim cijenama od tržišne, uselilo 68 osječkih obitelji.

  • Također, s APN-om uskoro krećemo u izgradnju 206 stanova, čija će cijena biti niža od tržišnih vrijednosti. Pripremamo i dvije nove mjere. Preko puta novog vrtića u Tenji parcelirati ćemo 25 čestica, koje ćemo na natječaju ponuditi mladim obiteljima. Ulazimo i u suradnju s Europskom investicijskom bankom koja će nas besplatno savjetovati o modelima priuštivog stanovanja, a koji su ključni problemi ne samo Osijeka i Hrvatske nego i cijele Europe. Gledat ćemo određene primjere nekih zapadnih zemalja. Također, do kraja mandata napravit ćemo još dva vrtića, u Retfali i na Lijevoj obali. U zadnjih 30 godina u Osijeku se napravilo samo dva vrtića, mi ćemo u našem mandatu izgraditi sedam. Od 21 osnovne škole, 11 ima jednosmjensku nastavu, a cilj nam je da ju imaju sve škole. Stoga smo krenuli s projektima nadogradnje škola i sportskih dvorana, kao i s izgradnjom centralne kuhinje – istaknuo je gradonačelnik.

Ministar demografije i useljeništva te izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Ivan Šipić istaknuo je kako Osječko-baranjska županija i Grad Osijek mogu biti primjer cijeloj Hrvatskoj kako se u sinergiji lokalne vlasti, regionalne vlasti i Vlade Republike Hrvatske mogu postići itekako dobri rezultati bez kojih nema demografskih iskoraka, prije svega gospodarske aktivnosti.

      • Novost koju možemo najaviti je strateški dokument konkretne mjere koje se pregovaraju, a to je da ćemo pomoć majci pri rođenju djeteta podići 100 posto, s 309 na 618 eura. Naravno da se razgovara i o drugim mjerama, roditeljskim potporama i doplatku i izmjenama zakona koje bi trebale uslijediti. Za sve te novosti ćemo predložiti strateški dokument, a to je Zakon o demografskoj obnovi, u suglasju s javnošću, sa znanošću, sa znanstvenim pristupom lokalnim samoupravama, udrugama gradova i općina, županija. Mi želimo ponuditi model zakona koji će horizontalno rješavati ovo pitanje svih pitanja, a to je demografska revitalizacija cijele domovine – dodao je ministar. (www.obz.hr, Fotografije: Marko Mrkonjić i Kristijan Toplak)

Share Button