Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

17. listopada 2024.

Na Znanstvenom saboru Slavonije i Baranje, održan je panel na temu Lokalne uprave i samouprave, jedan od panelista je bio župan Igor Andrović

Na Znanstvenom saboru Slavonije i Baranje, koji se održava u Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije u Osijeku, a u organizaciji Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Osijeku Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti uz potporu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, a pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, održan je panel na temu Lokalne uprave i samouprave. Panelom je moderirala saborska zastupnica i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Nataša Tramišak, a u njemu su sudjelovali – županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović, te zamjenik župana Osječko-baranjske županije, Josip Miletić. Cilj panela bio je da se uz zajednički dijalog progovori o aktualnim izazovima hrvatskog i slavonskog gospodarstva u doba klimatskih, demografskih i tehnoloških te geopolitičkih promjena.

U startu, virovitičko-podravski župan Igor Andrović, govorio je o Panonskom drvnom centru kompetencija, kao primjeru povezivanja znanosti i poduzetništva.

  • Panonski drvni centar kompetencija potporna je institucija za drvno industrijski sektor nastala s idejom povezivanja znanstvenika, lokalne zajednice i industrije u svrhu razvoja inovativnih proizvoda od drva te pružanja usluga poduzetnicima iz drvno-prerađivačkog sektora. Panonski drvni centar kompetencija, ispunjava svoju svrhu s ciljem razvoja drvno-prerađivačke industrije, i to ne samo naše županije već i cijele Hrvatske. Povezuje obrazovne institucije i poduzetništvo, a značajan naglasak daje na suradnji sa srednjim školama s područja Virovitičko-podravske županije. Jako je dobra suradnja s Fakultetom šumarstva i drvne tehnologije u Zagrebu i Fakultetom građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu. Centar na temu razvoja novih proizvoda ima suvremenu i fleksibilnu tehnologiju (CNC strojevi, 3D skeneri, 3D printeri, laboratorij za ispitivanje kvalitete), kao i zaposlene inženjere drvne tehnologije, elektrotehnike i informacijske tehnologije, drvne tehničare i stolare. Osim toga, Centar svoje usluge pruža poduzetnicima kroz tehnologiju i praktično znanje, a sve to poduzetnicima je povećalo kvalitetu njihovog proizvoda, omogućilo stvaranje novih proizvoda s dodatnom vrijednošću te dominantniju poziciju u postojećim i pronalazak novih tržišnih destinacija.

Drugo pitanje odnosilo se na razvoj turizma na području VPŽ.

  • U Virovitičko-podravskoj županiji 92 % teritorija spada u kategoriju ruralnog područja, a nova era turističkog razvoja započinje prije petnaestak godina s dostupnošću sredstava iz EU fondova. Od tada je VPŽ u turizam uložila više 70 milijuna eura, a turistički promet je višestruko porastao. U Virovitičko-podravskoj županiji nalaze se dva područja prirode pod zaštitom UNESCO-a: Park prirode Papuk – UNESCO svjetski geopark i dio prekograničnog Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav što čini veliku povlasticu, ali i odgovornost. Prije desetak godina u Virovitičko-podravskoj županiji započeo je trend obnove dvoraca, kurija i perivoja koji su povezani s plemićkim obiteljima iz 19. stoljeća što je rezultiralo uspostavom Plemićke rute kao novog turističkog proizvoda, a koji predstavlja posebnost nacionalne kulturno-turističke ponude. Turizam na području VPŽ dinamično se razvija, a iniciraju, predvode i provode ga specijalizirani timovi iz sustava turističkih zajednica, javnih ustanova i razvojnih agencija, ali i samih privatnih poduzetnika koji su u turizmu prepoznali potencijal. Svi oni fokusirani su na očuvanje bogate prirodne i kulturne baštine na području VPŽ iz čijih korpusa proizlaze različiti atraktivni sadržaji prepoznati i na europskom i na svjetskom turističkom tržištu zbog kojih turistički promet na području VPŽ prati stalni uzlazni trend. Ukupnost turističke ponude i sadržaja na području Virovitičko-podravske županije glavni je pokretač konstantnog rasta turističkog prometa, a podaci sustava eVisitor pokazuju kako je VPŽ jedna od najuspješnijih kontinentalnih turističkih destinacija – za prvih devet mjeseci ove godine, a u odnosu na isto razdoblje u prošloj godini, bilježi se povećanje broja dolazaka u iznosu od 17,49 % i povećanje broja ostvarenih noćenja u iznosu od 18,73 %.

Za kraj je župan Igor Andrović, ukratko podcrtao najvažnije mjere Virovitičko-podravske županije za boljitak VPŽ i cijele Slavonije.

  • Na području Virovitičko-podravske županije nema općine niti grada koji nema vrtić, a neki ih imaju nekoliko. Unazad nekoliko godina, na području Virovitičko-podravske županije, izgrađeno ih je petnaest. Neki se i danas grade i dograđuju, a neke općine i gradovi, to planiraju u budućnosti. Virovitičko-podravska županija značajna stipendijska sredstva daje studentima kao i srednjoškolcima, potom poduzetnicima početnicima, gospodarstvenicima, poljoprivrednicima. U našim Poduzetničkim inkubatorima, u Virovitici, Slatini, Orahovici i Pitomači, traži se mjesto više. Izgradili smo četiri sustava navodnjavanja, osigurali javni prijevoz za sve naše stanovnike, a studentima, besplatna putovanja željeznicom. Mi ne možemo ljudima povećati plaće, ali možemo im, kroz sve ove mjere, osigurati, da im, od onoga što zarade, ostane više, zahvaljujući našim subvencijama i mjerama. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)
Share Button