Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

30. svibnja 2012.

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica, održan je stručni skup “Pravo na razvoj pismenosti: Građa lagana za čitanje”

U suradnji s Centrom za stalno stručno usavršavanje knjižničara iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice iz Zagreba Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica organizirala je stručni skup Pravo na razvoj pismenosti: Građa lagana za čitanje. Nakon pozdravnih riječi voditeljice Matične službe VPŽ-a Silvije Perić započelo je predavanje s radionicom koje su vodile Veronika Čelić-Tica, knjižničarska savjetnica za školske knjižnice i Željka Butorac. Budući da je pravo na pismenost i čitanje univerzalno pravo koje, da bi moglo u potpunosti saživjeti u našem društvu, valja dodatno senzibilizirati upravo kroz knjižnične programe.

U ovom bloku predavanja s pokaznim radionicama govorilo se je o primjeni posebnih programa kroz razvijanje razine pismenosti i čitanja. To omogućuje jednak pristup svim uslugama koje knjižnice pružaju, čime se izbjegava izolacija bilo koje skupine potencijalnih ili aktivnih korisnika. Građa lagana za čitanje namijenjena je čitateljima s ograničenim poznavanjem jezika ili pak nedovoljnom sposobnošću čitanja, kojima je potrebna građa s prilagođenim sadržajem. U biblioterapijskom tj. vođenom čitanju literarni tekst služi kao prilagođeni predložak za strukturirani razgovor. Kako postoje teškoće u čitanju, poremećaj čitanja (disleksija) i poremećaj pisanja (disgrafija), važno je znati što je čitanje i pisanje, te njihova važnost za život svakog pojedinca. Građa lagana za čitanje, za osobe s disleksijom, ima poseban način izrade, pri čemu se mora poštovati priroda ovog poremećaja, odnosno poštovati pravila jezičnih teškoća koje imaju osobe s disleksijom (sintaksa, morfologija, semantika, fonologija i pragmatika). Građu izrađuju logopedi u suradnji s knjižničarima. Tako ostvaruju motivaciju za čitanje i pomažu pri odabiru pisane građe koju treba prilagoditi. Logobiblioterapija je početak suradnje ovih struka, u cilju opismenjavanja osoba s disleksijom i mijenjanja njihovih stavova prema čitanju. Ovo predavanje s radionicom u kojoj su sami knjižničari preoblikovali zadani tekst za djecu s disleksijom, urodio je mnoštvom novih ideja i razmjeni iskustava knjižničara naše i susjednih županija. (sp)

 

Share Button