Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

22. kolovoza 2012.

U Orahovici počela gradnja prve solarne elektrane koju grad Orahovica gradi sa španjolskom korporacijom SanStrum Energy Group

Priča je krenula prije samo godinu dana. Gradski odbor Orahovice za obnovljive izvore energije krenuo je prošle godine u projekt izgradnje fotonaponske elektrane jačine 500 KW jedine takve u Hrvatskoj. Na čelu sa Alanom Grgićem, predsjednikom povjerenstva u samo godinu dana ishodovane su sve potrebne dozvole, potpisani ugovori i ostvarena suradnja s jednom od najcjenjenjih svjetskih energetskih tvrtki ”Sunstroom”. Početkom tjedna su u industrijskoj zoni 2 u Orahovici, član Uprave Sunstrooma Renoit Das i orahovački gradonačelnik Josip Nemec postavljanjem prvog modula svečano otvorili radove na izgradnji prve i najjače solarne ili fotonaponske elektrane u Hrvatskoj. Generalni direktor Sunstroma za Hrvatsku Aljoša Pleić nakon svečanog postavljanja prvog modula iznio je nekoliko podataka o cijelom projektu:

-Hrvatska je počela s izgradnjom elektrana prije dosta godina, no sve je to išlo jako sporo. Mi smo uz pomoć grada Orahovice u samo godinu dana od prvih kontakata evo došli do realizacije i početka izgradnje. Za samo sedam dana ovo će polje biti očišćeno i postavljeni svi fotonaponski moduli i za mjeseca dana ako sve bude u redu, elektrana će biti puštena u rad. To je prva elektrana jačine 500 KW u Hrvatskoj na zemlji montirana. – kaže Pleić. Član uprave Sunstroom energije Renoit Das rekao je kako je njegova tvrtka izuzetno zadovoljna suradnjom s gradom Orahovicom:

-Ovo je četvrti projekt koji radimo izvan matične zemlje naše tvrtke, Španjolske, a prvi u ovom dijelu Europe te najveći izvan naše zemlje koji smo do sada radili. Ovo je samo prva faza, a planiramo napraviti još jednu fazu, odnosno još jednu elektranu u Orahovici te još nekoliko po cijeloj zemlji kako bi tvrtka postala leader u ovom segmentu u Hrvatskoj. Moram pohvaliti lokalnu samoupravu Orahovice na sjajno odrađenom poslu i oni su zapravo primjer kako se marljivo, pošteno i naporno mora prionuti ovome poslu, odnosno kako se to zapravo mora raditi. Što se tiče birokracije, ovo je primjer kako bi posao između privatnog vlasnika i lokalne samouprave trebao izgledati– rekao je Das. Direktor Pleić naglasio je kako je Europa po pitanju energetike daleko ispred Hrvatske, ali po klimatskim uvjetima, sunčanima satima Hrvatska je daleko jača od više od pola Europe:

-Najmanje osunčani dio Hrvatske je daleko jači od najsunčanijeg dijela Njemačke, a Njemačka ima 30 tisuća više instaliranih solarnih kilovata nego Hrvatska. Eto to je jedan od apsurda. Mi imamo kao država cilj da do 2020. godine dostignemo nekakve obveze koje je država preuzela i vjerujem kako će mnoge firme moći raditi ovakve i slične investicije po Hrvatskoj. – zaključio je Pleić. Grad Orahovica itekako je ponosan da je jedina jedinica lokalne samouprave koja je napravila ovakav projekt:

-Država je svojevremeno dala 1 MW električne energije da se napravi u Hrvatskoj od čega je 50% dobila Orahovica, velika je to i značajna stvar za nas. Ovaj projekt ne samo da je značajan za Orahovicu, nego i za cijelu Hrvatsku. Imali smo jedan veliki zajednički interes koji nas je spojio, mi da izgradimo prvu fotonaponsku elektranu u Hrvatskoj, a Sunstroom da se probije i na hrvatsko tržište. U znaku te odlične suradnje, osnovana je i tvrtka pod imenom Sunstroom Orahovica koje će voditi brigu o našem energetskom parku. Velika je to čast da jedna takva tvrtka koja ima svoje podružnice po cijelom svijetu, ima jednu eto i u Orahovici. Vjerujem da ćemo ovom elektranom zaposliti i određen broj ljudi, najsretniji bih bio kada bi to bili naši Orahovčani. O vrijednosti investicije ne bih govorio jer mi ne ulažemo novce, nego smo prodali projekt, a ono što za nas znači puno je činjenica da nismo prodali zemljište na kojem se gradi, već smo ga dali u zakup na rok od 25 godina uz mogućnost produžetka što znači da ćemo dobivati sredstva od najma i vlasnik zemlje ostaje Grad. – rekao je Orahovački gradonačelnik Josip Nemec. Kako je rekao direktor Sunstrooma za Hrvatsku Aljoša Pleić već za mjesec dana bi prva hrvatska fotonaponska elektrana trebala biti puštena u rad i to u srcu Slavonije, u Orahovici. (V.G./www.orahovica.hr)

Share Button