Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

25. kolovoza 2012.

Svečano obilježena šezdeseta obljetnica postojanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva Korija

Danas je u virovitičkom prigradskom naselju Korija svečano obilježena šestdeseta obljetnica postojanja Dobrovoljnoga vatrogasnog društva u Koriji. Tom su prigodom Koriju posjetili dužnosnici Hrvatske vatrogasne zajednice, Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije, grada Virovitice i županijska Dobrovoljna vatrogasna društva. Ispred Grada Virovitice sjednicu su posjetili dogradonačelnici Željka Grahovac i Ivan Sić te pročelnik Ureda za društvene djelatnosti Ivan Bjelica.

Prije svečane sjednice DVD-a u Koriji u 7 je sati ulicama Korije prošla Gradska glazba i odsvirala budnicu. Oko 10 sati na čuđenje mještana sa vatrogasnim sirenama Koriju su obišla profesionalna vatrogasna vozila. Točno u 12 sati započela je svečana sjednica. Nakon državne i vatrogasne himne te minute šutnje za poginule i umrle vatrogasce te hrvatske branitelje, skupu se obratio dugogodišnji predsjednik DVD-a Korija Mavro Bistrović. Nakon predsjednika prigodni govor o povijesti DVD-a Korija pročitao je tajnik društva Franjo Korenički. Između ostaloga rekao je sljedeće:

„Korija je naselje koje se intenzivnije počinje naseljavati poslije 1927. Nakon kolonizacije koju je pokrenula naša mještanka, spisateljica Mara Matočec. Kako se stanovništvo uglavnom bavilo poljoprivredom postojale su opasnosti zbog mogućega požara. Tako je 20. studenoga 1951. osnovan Inicijativni odbor u sastavu Ivana Jurinca, Mirka Vešligaja i Ivana Cika. Nakon priprema i prikupljanja članova, 16. srpnja 1952. u prostorijama korijanske osnovne škole održana je Osnivačka skupština DVD-a Korija. Godinu dana kasnije DVD Korija dobiva na korištenje staru štalu kako bi svoju skromnu vatrogasnu opremu imali gdje čuvati. Tek 1982. započela je gradnja današnje grade korijanskoga vatrogasnog doma, 1996. dobivaju prvo profesionalno vatrogasno vozilo. DVD Korija posebnu brigu posvećuje vatrogasnim natjecanjima. Tako sudjeluju na gradskim i županijskim natjecanjima gdje ostvaruju zapažene rezultate. Danas imamo tek 23 člana i osjećamo veliku potrebu za pomlađivanjem članstva!“

Nakon daška povijesti Društva, dodjeljivane su nagrade istaknutim članovima DVD-a Korija. Za 10 godina rada i djela u DVD-u Korija spomenice su dobili Slavko Jeličić, Milan Janković i Ivan Cvrlja. Za 20 godina rada i djela u DVD-u Korija spomenicu je dobio Siniša Filipović, za 30 godina Dragutin Barusić, Mirko Jug i Franjo Korenički te za 40 godina Ante Šogorić i Ivan Barusić. Vatrogasne medalje s brončanim obilježjem dobili su Ivan Cvrlja, Milan Janković i Dubravko Vešligaj. Srebrnu vatrogasnu medalju dobio je Franjo Korenički dok je zlatnu vatrogasnu medalju u ime Hrvatske vatorgasne zajednice dobio Ante Šogorić. Na kraju, spomenicu za 60 godina rada i djela u DVD-u Korija dobio je predsjednik Društva Mavro Bistrović.

Voditelj skupa Vedran Lesić na samom je kraju pozdravio sve prisutne sloganom: „Vatru gasi, brata spasi!“ Poslije svečane sjednice vatrogasci i gosti okrijepili su se u prigodnom ljetnom jelu i piću te domaćoj glazbi. (V. Smiljanić/www.virovitica.info)

Share Button