Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

25. kolovoza 2012.

Virovitičani čekaju taksi službu – Grad donio sve potrebne odluke i stvoreni preduvijeti, ali nema zainteresiranih prijevoznika

Taksi se, po svemu sudeći, vraća u grad. Ono što je Virovitici nedostajalo dugi niz godina kako bi se s punim pravom zvala gradom jest taksi-služba. Željeznički kolodvor, primjerice, nije u središtu grada, a i druge su ustanove ili trgovački centri premješteni u poslovnu zonu, do koje treba pješačiti.

– Virovitičani se snalaze biciklima, mopedima, ali turistu koji ovamo dođe bez automobila ipak nije lako. Taksi bi nam donio preporod u pravom smislu riječi, posebice ako bude dvadesetak kuna. Sestra mi je u Osijeku i za taj iznos “provoza” se do bolnice i obavi sve preglede ili kontrole. A ovdje i za najkraći prijevoz moram gnjaviti susjedu ili prijatelje jer nema gradskog prijevoza. Presretna sam potezom gradskih vlasti – kaže Marija Janić, koja ne živi u središtu grada, teže se kreće i često mora do liječnika.

Povratak taksija razveselit će i mlade jer će u sitnim noćnim satima, budući da je u gradu velik broj noćnih klubova koje posjećuju gosti iz bliže i daljnje okolice, bez problema moći svojoj kući i neće ugrožavati promet.

– Ako bude npr. dvadesetak kuna po gradu, to bi bila super cijena i za mene i moje prijatelje. Ovo je 21. stoljeće, lijepo da se shvatilo – kaže studentica Ana iz Slatine, koja se do svog udaljenog stana na periferiji pokatkad dobro našeta.

– Bilo je nekoliko zainteresiranih većih tvrtki koje taksi-prijevoz obavljaju u većim gradovima i nekoliko pojedinaca, no za sada je ostalo samo na tome. Gradonačelnik i Gradsko vijeće, svatko u svojoj nadležnosti, donijeli su sve potrebne odluke kojima bi se prijevoz taksijem organizirao u Virovitici, no trenutačno nema zainteresiranih pravnih ni fizičkih osoba za obavljanje te djelatnosti. U gradu je, prema broju stanovnika, moguće izdati čak 18 dozvola, a naknada za jednu dozvolu iznosi 1.500 kuna za rok od pet godina (300 kuna po godini) – kaže Sanja Kirin, viša stručna suradnica za gospodarstvo u Gradu Virovitici, dodajući da Grad treba povezati i s okolnim općinama koje gravitiraju prema Virovitici kao županijskom središtu.

Kirin naglašava da su u pregovorima s poznatim taksi-tvrtkama pa pozivaju sve zainteresirane pojedince koji vide svoju poslovnu priliku u djelatnosti koje nema na području Virovitice da se jave u Upravni odjel za gospodarstvo i razvoj grada. (S. Kadić/www.virovitica.info)

Share Button