Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

02. rujna 2012.

Obilježena 21. obljetnica oslobođenja Jasenaša – prigradskog naselja Virovitice

U organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske podružnica Virovitičko-podravske županije ogranak Virovitica klub „Sokol“ Milanovac obilježena je 21. obljetnica oslobođenja Jasenaša.

Prigodna svečanost započela će u 08,30 sati svetom misom za sve poginule hrvatske branitelje u Župnoj crkvi Blaženog Alojzija Stepinca u Milanovcu te polaganjem vijenca na spomen obilježje hrvatskim braniteljima Domovinskog rata u Milanovcu.

U Jasenašu, već tradicionalno su se okupili kod mjesnog doma gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće ispred spomen ploče koja je 2003. godine podignuta u čast oslobođenja ovog prigradskog naselja. Svečanosti su između ostalih nazočili i saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić, župan Virovitičko-podravske županije Tomislav Tolušić, gradonačelnika Grada Virovitice Ivica Kirin, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske i ratni zapovjednik 127. virovitičke brigade general pukovnik u miru Đuro Dečak, predstavnici policije kao i članovi udruga proizišlih iz Domovinskog rata.

Na početku svečanosti član Mjesnog odbora Jasenaša Goran Hercigonja ispred stanovnika Jasenaša uputio je riječi zahvale ljudima koji su tada oslobodili Jasenaš.

Uz predstavnika organizatora jednog od tadašnjih ratnih zapovjednika Zvonka Kožnjaka prisutnima se je prvi obratio tadašnji policijski zapovjednik Antun Troha koji je posebnu zahvalu uputio svim policajcima učesnicima Domovinskog rata te posebno sudionicima ove akcije naglasivši da je u to vrijeme policija bila jedina sposobna pružiti pravi otpor neprijatelju.

Prisutnima se je obratio i virovitički gradonačelnik Ivica Kirin koji je u kratkom govoru podsjetio prisutne na još jednu veliku obvezu, a to je da se sve to što se dogodilo ne zaboravi i bude vidljivo kako na obljetnicama tako i u udžbenicima te da se zna da je Jasenaš bio prvo oslobođeno naselje u Hrvatskoj.

Zahvalu sudionicima akcije uputio je i župan Virovitičko-podravske županije Tomislav Tolušić naglašavajući činjenicu da je u to vrijeme imao nepunih 13 godina te je tek kasnije spoznao da su neprijatelji u to vrijeme bili da 10-ak minuta od Virovitice.

General pukovnik u miru Đuro Dečak naglasak u svom govoru stavio je na činjenicu da se nije borilo protiv Srba nego protiv četnika što pokazuje i činjenica da sa ovog područja nitko nije bio osuđen za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. Podsjetio je da je u akciji bilo i ranjenih od prvog ranjenog Drage Acmana oko 7 sati do ranjavanja pet ljudi u oklopnom vozilu “Mikeš”. Na kraju je zaključio da je oslobođenje Jasenaša bilo od presudne važnosti za kasniju akciju “Otkos 10″ jer je ona pokazala da je neprijatelj pobjediv.

Saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić obraćajući se nazočnima ustvrdio je da Jasenaš mora biti posebnim slovima zapisan u novijoj hrvatskoj povijesti jer upravo ovdje je započelo oslobođenje zapadne Slavonije i da nije bilo tako Virovitica bi uskoro doživjela sudbinu Pakraca i Lipika i drugih hrvatskih razrušenih gradova. To je istina koju moramo širiti kako bi buduće generacije znale cijeniti svoje roditelje, djedove i bake koje su oslobodile jedinu nam domovinu na kraju svog govora naglasio je Đakić.

Da podsjetimo tijekom mjeseca rujna 1991. godine neprijatelj je iz Jasenaša u više navrata granatirao virovitička prigradska naselja Rezovačke Krčevine i Milanovac te je dobivena dojava da Banjalučki korpus u Jasenaš planira razmjestiti teško naoružanje.

Iako naoružani samo pješačkim naoružanjem koje su često činile i lovačke puške donesena je odluka o napadu na Jasenaš kako Virovitica ne bi doživjela sudbinu Pakraca i drugih gradova koji su u to vrijeme bili u velikoj mjeri opkoljeni od strane neprijatelja. Akcija je započela ujutro u 5 sati i ponajviše zbog faktora iznenađenja oko 17 sati je bila završena, a neprijatelj potjeran. Oslobođeno je oko10 kilometara teritorija što je u to vrijeme bilo presudno za kasnije oslobođenje karaula, tj. graničnog prijelaza Terezino Polje i virovitičke vojarne koja je oslobođena već 17. rujna 1991. godine. (www.virovitica.hr)

Share Button