Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

28. rujna 2012.

Flora VTC: U ponedjeljak 1. listopada početak ugradnje fotonaponskih modula na prvu virovitičku sunčanu elektranu

Župan Virovitičko-podravske županije Tomislav Tolušić i gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin, u ponedjeljak 1. listopada, u 12 sati, prisustvovat će početku ugradnje fotonaponskih modula na prvu virovitičku sunčanu elektranu u vlasništvu Flore VTC.

Elektrana je izgrađena na krovu skladišne hale na lokaciji sjedišta društva, a u pokusni rad bit će puštena za desetak dana. Snage je 30 kWp s minimalnom godišnjom proizvodnjom većom od 36.000 kWh. Specifična je po izvanrednoj učinkovitosti (iskoristivost: 1.213 kWh/kWp), koja je rezultat ugradnje najkvalitetnijih fotonaponskih modula i pretvarača, te njihovog optimalnog dimenzioniranja. Sva vitalna oprema elektrane njemačke je proizvodnje, najviše pouzdanosti i višegodišnjih jamstava. Izvoditelj radova varaždinska je tvrtka WORK-ING, a cjelokupna vrijednost investicije je 450.000 kn sa PDV-om. Iako su u međuvremenu poticajne cijene „zelene“ struje smanjene 30%, FLORA će ovu investiciju otplatiti kroz 6/7 godina, a tijekom slijedećih 15-tak zaraditi će vrijednost ekvivalentnu dvjema ovakvim elektranama.

-Ovom investicijom FLORA je vlastitim primjerom energetski učinkovitog projekta željela ukazati na važnost smanjenja zagađenja okoliša (10m² fotonaponskih modula=4.200 m² sačuvane šume), smanjenje emisije CO2 i smanjenja emisije buke (elektrana ne proizvodi nikakvu buku). Kada se sagledaju i ekonomski učinci (visoka pouzdanost, minimalno održavanje, dugotrajnost…) uvjereni smo da će i ostali krenuti našim primjerom“ – rekao je Željko Iharoš, direktor Flore

OSNOVNI TEHNIČKI PODACI:

– snaga: 30 kWp

– površina panela: cca 250m²

– nagib: 25° prema jugu

-modul: QCells 110Wp (270 kom),A-klasa, min. proizvodnja 1220 kWh/kWp., odstupanje

+5W

-pretvarači: Diehl Ako Platinum 19000 TLD

-noseća konstrukcija: aluminijska-Schletter

Prilikom posjete, županu i gradonačelniku prezentirat će se novonabavljeni kamion za skupljanje komunalnog otpada – kamion smećar. Troosovinsko MAN-ovo podvozje pogonjeno je provjerenim pogonskim agregatom od 320 KS, a po prvi puta u upotrebi ima automatski mjenjač sa softverom specijalno namijenjenim za smećarska vozila. Isti u potpunosti automatizira i regulira uključivanje pogona nadogradnje te tako štedi gorivo i štiti pogonski sklop od kvarova. Vozilo vrvi novitetima i unapređenjima koje Flora, pod nadzorom proizvođača, već 3 mjeseca ispituje u radu na virovitičkim ulicama. Komunalna nadogradnja, već za FLORU standardno, njemačkog je proizvođača HALLER, europskog br. 1 što se tiče kvalitete izrade, funkcionalnosti, inovativnosti i pouzdanosti. Novina je još brži utovarni mehanizam s bitno smanjenom razine buke. Posebna pažnja posvećena je zadovoljenju najviših ekoloških standarda, te ergonomiji i zaštiti na radu korisnika. Vozilo je vrijedno 210.980 eura, a Flora će ga financijskim leasingom otplaćivati slijedećih 5 godina.

Share Button