Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

21. listopada 2012.

Razgovor s načelnikom općine Lukač Đurom Bukvićem

Obilježavanje Dana općine i blagdana sv. Luke prilika je da kao načelnik općine kažete nešto i o odrađenim kapitalnim investicijama, ali i onima koje se planiraju na području općine.

– Kao prvo želim naglasiti da smo u prošloj godini priveli kraju izgradnju kanalizacije općinskog središta, tj. naselja Lukač, investiciju vrijednu 3 milijuna kuna, zahvaljujući kojoj se svi naši mještani mogu priključiti na sustav odvodnje otpadnih voda.

Paralelno s tim odradili smo i natječaje za izgradnju kanalizacije u Gornjem Bazju, a upravo ovih dana očekujemo i potvrdu na glavni projekt tako da ćemo možda već do kraja godine raspisati i natječaj za odabir najpovoljnijeg izvoditelja radova. Procijenjena vrijednost tog projekta iznosi oko 10 do 12 milijuna kuna, a njegovo financiranje pokušat ćemo riješiti uz pomoć komunalnog društva Virkom i Hrvatskih voda. Ukoliko to ne bude moguće, nominirat ćemo projekt na neki od predpristupnih fondova Europske unije koja sufinancira slične projekte odvodnje. Nadalje, moram naglasiti da smo u ovoj godini odradili jako puno što se tiče infrastrukture mreža poljskih putova. U svim naseljima naše općine na poljske putove smo navezli kamene otresnice u dužini desetak kilometara. U ovoj godini na poljoprivrednom zemljištu veličine 3.000 hektara iskrčili smo poljski put i ovih dana gradimo makadamsku cestu koje se proteže od Gornjega Bazja preko bivšeg naselja Rasulovac do Dugog Sela, a nakon toga je planiramo i asfaltirati. Kao što sam ranije i obećao, Općina je izvela i radove na spoju ceste do jezera Zrinj tako da sada i poljoprivrednici lakše mogu doći do svojih površina, a naši ribolovci do svoga izletišta, tj. jezera Zrinj.

U protekla tri mjeseca raspisali smo i natječaj za sanaciju naših mjesnih domova, a za najpovoljnijeg izvođača radova odabrali smo tvrtku Bat d.o.o. iz Slatine. Sanacija doma u Turanovcu, u čije smo uređenje utrošili oko 600.000 kuna, završena je, a otvorit ćemo ga 19. listopada na prigodnoj svečanosti. Ovih dana počinje uređenje okoliša i parkirališta ispred doma u Breziku, a nakon toga slijedi prva faza sanacije doma u Gornjem Bazju, tj. postavljanja novog krovišta, stolarije i fasade, te uređenje parkirališta i novog trga ispred doma. U idućoj godini u domu planiramo završiti i kompletno unutarnje uređenje, te ga staviti u punu funkciju. Mjesni dom u Terezinom Polju već je prošao dvije faze uređenje i u njega je do sada uloženo 350.000 kuna, a sada nam slijedi zadnja faza, unutarnje uređenje s kompletnim novim instalacijama. U završnoj je fazi i uređenje doma u Dugom Selu Lukačkom. Kompletna investicija uređenja svih domova, koju smo financirali iz vlastitih sredstava, iznosi 1,200.000 kuna.

Ovom prilikom želim istaknuti da je Općina u suradnji s tvrtkom Plin Vtc, u kojoj imamo udio od 7 posto vlasništva, planirala u sljedećoj godini krenuti i u izgradnju magistralnog plinovoda od Lukača preko Turanovca, Kapele Dvora, Gornjeg Bazja do Terezinog Polja. Procijenjena vrijednost te investicije iznosi 3 do 3,5 milijuna kuna. S tim projektom završili bismo prvi dio plinofikacije, a nakon toga u planu je plinofikacija i ostalog dijela općine. Prije dvadesetak dana u Turanovcu, naselju u kojemu zadnjih 30 godina nije postavljen niti jedan kvadratni metar asfalta, asfaltirali smo sve nerazvrstane ceste u dužini 2,5 kilometra, tako da je Turanovac napokon dobio sasvim novo ruho. Općina Lukač je u posljednjih pet do šest godina odradila 90 posto radova na raspisivanju natječaja, dobivanju suglasnosti, ali i potpisivanja ugovora za prodaju, koncesiju, zakup ili povrat državnog poljoprivrednog zemljišta. Mogu istaći da će do kraja ove godine sve državno poljoprivredno zemljište na našoj općini biti riješeno… (www.icv.hr)

Cjelokupan tekst može se pročitati u Virovitičkom listu.

Share Button