Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

07. kolovoza 2013.

Mikrokreditiranje – prvi korak u poduzetništvo

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo i investicije (HAMAG INVEST) objavila je 02. kolovoza novi kreditni program “Mikrokreditiranje – prvi korak u poduzetništvo“. Predmet otvorenog poziva je odobravanje mikro-kredita HAMAG Investa novim trgovačkim društvima, obrtima te subjektima malog gospodarstva koji posluju do 24 mjeseca.

Javni poziv je otvoren do 23.09.2013. godine. Sva natječjana dokumentacija može se pronaći na internet stranicama Zagorske razvojne agencije, Ministarstvu poduzetništva i obrta (www.minpo.hr) te HAMAG INVEST-a (www.hamaginvest.hr).

Krediti su namijenjeni za ulaganja u osnovna sredstva (oprema, uređaji, osnovno stado/jato, povrćarstvo, cvjećarstvo, ratarstvo, kupnja/adaptacija zemljišta i poslovnih objekata, razvoj softwerskih i IT rješenja) te obrtna sredstva.

Ovaj Otvoreni javni poziv namijenjen je mikro gospodarskim subjektima definiranima Zakonom o poticanju razvoja malog gospodarstva (NN 29/2002, 63/2007, 53/2012 i 56/2013)1 koji do datuma podnošenja prijave posluju najviše do 2 godine i nalaze se u vlasništvu fizičke ili pravne osobe koja do trenutka podnošenja zahtjeva nije bila većinski vlasnik subjekta koji se prijavljuje i drugih pravnih subjekata kumulativno dulje od 2 godine.

Zahtjev mogu podnijeti:

  • Mikro gospodarski subjekti sukladno zakonskoj definiciji sa sjedištem na području Republike Hrvatske,
  • koji imaju prosječno manje od 10 zaposlenih,
  • koji imaju ekonomski opravdano ulaganje,
  • koji posluju do 2 godine i nalaze se u vlasništvu fizičke ili pravne osobe koja do trenutka podnošenja zahtjeva nije bila većinski vlasnik subjekta koji se prijavljuje i drugih pravnih
  • subjekata kumulativno dulje od 2 godine,
  • u skladu su s odredbama o potporama male vrijednosti, odnosno tijekom razdoblja od tri fiskalne godine (uključujući ovu) nisu primili potpore u iznosu većem od 200.000 eura, odnosno u iznosu većem od 100.000 eura u slučaju poduzetnika koji obavlja djelatnost cestovnog prijevoza,
  • nemaju nepodmirenih obveza prema državi (što dokazuju potvrdom Porezne uprave),
  • koji ispunjavaju ostale uvjete iz Zakona o poticanju razvoja malog gospodarstva.

Najniži iznos kredita je 10.000,00 kuna, a najviši 70.000,00 kuna.

Kamatna stopa je 0,99% godišnje, fiksna. Efektivna kamatna stopa je 1,09%. Obračun kamata obavlja se proporcionalnom metodom i naplaćuje kvartalno.

Naknada za obradu kreditnog zahtjeva za krajnjeg korisnika

– 0,25% jednokratno na iznos odobrenog kredita

– naplaćuje se prije isplate kredita.

Naknada za prijevremenu otplatu kredita ne naplaćuje se.

Instrumenti osiguranja: zadužnice (zadužnica samog subjekta malog gospodarstva i zadužnica vlasnika (svaka na iznos odobrenog kredita), a u slučaju više vlasnika uzimaju se zadužnice svih vlasnika razmjerno njihovom udjelu u vlasništvu), te cesija kao dodatni instrument osiguranja. Vrijednost zadužnice mora biti najmanje u visini iznosa odobrenog kredita. Sve troškove u svezi pribavljanja instrumenata osiguranja i provedbe osiguranja te brisanja i povrata provedenih osiguranja snosi korisnik kredita.

Zahtjev za kredit podnosi i potpisuje subjekt malog gospodarstva putem propisanog obrasca Zahtjev za kredit, uz pripadajuće obvezne obrasce, koji su uz Zahtjev sastavni dio ovog Otvorenog javnog poziva:

  • Skupna izjava, ovjerena kod javnog bilježnika,
  • Dokumentacija uz zahtjev za mikro-kreditiranje.

Uz ispunjeni Zahtjev za kredit obavezno se prilaže i tražena dokumentacija koja je navedena u prilogu Dokumentacija uz Zahtjev za mikro-kreditiranje.

Zahtjev za kredit se podnosi putem ispunjenog obrasca Zahtjev za kredit.

Upute za izradu poslovnog plana investicije preuzmite ovdje, a također možete koristiti i Pomoćne tablice za izradu poslovnog plana koje su priložene uz Javni poziv

Odgovore na često postavljena pitanja potražite ovdje.

A za sva dodatna pitanja slobodno se obratite u Razvojnu agenciju VIDRA, te na mail adresu gospodarstvo-eu@ravidra.hr. (ravidra.hr)

Share Button