Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

27. kolovoza 2013.

HBOR: Novi krediti za mlade

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) od 1. rujna pokreće novi kreditni program namijenjen mladima do 30 godina te poduzetnicima početnicima. Privlačnost ove kreditne linije je u tome što će Ministarstvo poduzetništva i obrta subvencionirati kamatnu stopu.

Rok otplate je 12 godina, uključujući dvogodišnji poček. Krediti za mlade, kao i krediti za poduzetnike početnike imaju kamatnu stopu od četiri posto, ali kako Ministarstvo poduzetništva i obrta subvencionira kamatu s dva postotna boda, tako će kamatna stopa u konačnici za korisnike biti dva posto. Iznos kredita u programu „Poduzetništvo mladih“ je od 80.000 do 700.000 kuna, uz kamatnu stopu od 4%, dok će MINPO subvencionirati 2 postotna poena kamate. Kroz program „Početnici“ može se podići iznos kredita od 80.000 do 1.800.000 kuna. Korisnici mogu biti mali i srednji poduzetnici koji posluju manje od dvije godine i mlađi su od 55 godina. Kamatna stopa ista je kao kod kredita za mlade, odnosno u konačnici dva posto.

Za subvencioniranje kamata kredita HBOR-a za mlade i/ili početnike predviđen je iznos od tri milijuna kuna, a detaljne informacija o oba programa poduzetnici mogu dobiti na internetskim stranicama HBOR-a i Ministarstva poduzetništva i obrta. (ravidra.hr)

Share Button