Tradicijska jela Virovitičko – podravske županije
Povodom 260. godina Virovitičko – podravske županije, prošle, 2005. godine, uz suradnju s Turističkom zajednicom Virovitičko – podravske županije, Županijskom upravom za ceste, te Večernjim listom, publicirana je vrijedno izdanje «Podravinom i Slavonijom – auto turistička karta Virovitičko – podravske županije.» Karta je svakom putniku namjerniku otkrila ljepote Županije, te mogućnosti obilaska turističkih vrijednosti i lokaliteta. Na tom tragu, ove godine, osmišljene je karta «Tradicijska jela Virovitičko – podravske županije», odnosno posebnosti gastro ponude Virovitičko – podravske županije.
Obuhvaćeni su gastronomski užici koji se odlikuju posebnošću, koji «imaju ono nešto». Užici koji odudaraju od brze i široko potrošačke, uglavnom, nezdrave hrane. Tu «brzu hranu» suvremenog čovjeka, suprotstavili smo neskrivene gastro specijalitete koji su Virovitičko – podravskoj županiji podarili dodatnu vrijednost u njenoj turističkoj ponudi. Taj spoj Slavonije i Podravine, dvije regije, toliko bliskih, a toliko različite, ukazao je na svo bogatstvo gastro ponude ovoga kraja. Na području Virovitičko – podravske županije mogu pronaći izvorna jela od slatkovodne ribe iz rijeke Drave, ali i jezera (PP Orahovica, Grudnjak). Plodonosne i bogate šume i livada, obogaćuje ponudu divljači, a slavonska žitnica nudi široku paletu raznovrsnog kruha. Ovo je priča o hrani, gastronomski priručnik čija je osnovna namjera stvoriti, ukazati, na ponekad, zaboravljeno bogatstvo ovoga podneblja, bogatstvo koje se tako lako gubi u modernom svijetu. Jer, u hrani kao osobitom doživljaju svijeta, treba uživati. Hrani koja je oduvijek bila izraz našeg podneblja, mentaliteta i temperamenta. U ovoj karti obuhvaćena su jela Pitomačkog, Virovitičkog, Slatinskog i Orahovačkog kraja, s posebnim naglaskom na kruh, slastice, te proizvode od meda. Vina, kao sastavnog dijela gastronomske ponude, dotaknuli smo se tek, onako, usput, smatrajući, kako vino ovoga kraja, ne zaslužuje samo jedno stranicu, već cijelo jedno poglavlje. Nemjerljiv doprinos u istraživanju i stvaranju posebnosti gastro ponude dali su: Nikica Krpan, Josip Mikolčić, Kristijan Toplak, te vrijednim fotografijama Ivan Šemper.