Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

04. rujna 2006.

Održana 15. komemoracija balinačkim, četekovačkim i čojlučkim žrtvama četničkog terora

Danas je u Četekovcu održana 15. Komemoracija balinačkim, četekovačkim i čojlučkim žrtvama četničkog terora. Naime, prije 15 godina, na današnji dan, dogodio se najveći zločin na području Virovitičko – podravske županija u kojem je stradalo 24 mještana ovih sela. Da se ove nevine žrtve, mučki ubijene ne zaborave, svake godine se polaganjem vijenaca i paljenjem svijeće na Mjesnom groblju u Četekovcu obilježava ovaj dan, koji je zavio u crno cijeli ovaj kraj.

Osim izlaslanstva Virovitičko – podravske županija, koje je predvodio župan Zvonimir Šimić sa zamjenicima, Ðurom Matovinom i Zvonimirom Koićem, cvijeće su položili, a svijeće zapalili i izaslanstvo Predsjednika RH, Višnja Tahra, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Vldimira Šeksa, Josip Ðakić, ispred Vlade Republike Hrvatske, skupu je nazočila potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Jadranka Kosor, ministar MUP-a Ivica Kirin, Vlado Jukić, ispred Odbora za ratne veterane.Vijence su položili i predstavnici Udruga proizašlih iz Domovinskog rata, predstavnici stranaka, gradova,…

Nazočni su u obraćanju mnogobrojnom skupu govorili o nezaboravljanju tog nezapamćenog zločina na ovim prostorim, a župan Zvonimir Šimić istaknuo je “da je 24 nevinih žrtava četničkog terora stradalo samo zatojer su bili Hrvati, a pogubili su ih oni koji su bili vođeni mržnjom prema Hrvatima”.

Share Button