Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

05. rujna 2006.

Predsjednik Vlade RH dr. Ivo Sanader, otvorio Strukovnu školu

Danas je predsjednik Vlade RH dr. Ivo Sanader, otvorio novu zgradu Strukovne škole u Virovitici, zgradu vrijednu oko 30.000.000,00 kuna koja se rasprostire na 4000 kvadratnih metara i koju će pohađati 700 učenika Strukovne škole. Osim predsjednika Vlade HR, između ostalih, svečanosti otvorenja, nazočili su: ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac, ministar financija Ivan Šuker, ministar policije Ivica Kirin, potpredsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, saborski zastupnici Josip Ðakić i Tomislav Tomić, župan Virovitičko – podravske županije Zvonimir Šimić, predsjednik Skupštine Virovitičko – podravske županije, Stjepan Feketić.
Uvodnu riječ održala je ravnateljica Strukovne škole Pavica Biondić Ivanković, koja se zahvalila predsjedniku Vlade RH, a nakon nje govorio je Zvonimir Šimić, župan Virovitičko – podravske županije.
– Pripala mi je čast da mogu vama, predsjedniče Vlade Republike Hrvatske zahvaliti što ste danas došli u Viroviticu. Svima vama mogu kazati, dobro došli u najslađu županiju. Županiju koja ima najveću proizvodnju šećera u Hrvatskoj, koja ima najveću proizvodnju i izvoz meda u Hrvatskoj. Ponosni smo što ćete upravo vi, gospodine predsjedniče Hrvatske vlade, otvoriti ovu školu, jednu od najmodrenijih škola u Podravini i Savoniji, usuđujem se kazati i jednu od najmodernijih u Hrvatskoj. Bitno je naglasiti da su ovaj objekt gradile domaće firme, Brana d.o.o., Crominig d.o.o., Filipović d.o.o., dok je nadzor obavljao Zdravko Slavić. TVIN d.o.o. je s drugim kooperantima opremio prostor. Ova škola, predstavlja prvi primjer javno privatnog partnerstva u Hrvatskoj. Prvi klaster građevinara u Hrvatskoj i među prvima u građevinarstvu, klaster koji je napravljen i uz pomoć Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Virovitica. U taj projekt krenuli smo prije dvije godine, jer nam je bila želja zapošljavanje domaće građevinske operative. Osnažili smo građevinarstvo u nas za ostale projekte i smanjili broj nezaposlenih, koji je danas najmanji od 2000. godine. Završetkom ovog projekta stvorili smo sve preduvjete za Visoku školu za menadžment, u turizmu i informatici jer je prostor bivše Strukovne škole sada slobodan. Nacionalnom vijeću je predan elaborat i čekamo konačnu odluku. Na taj način bismo zaokružili projekt školstva u Virovitičko – podravskoj županiji. Osim toga, spremni smo za još jedan projekt, odnosno studij za gastronomiju, koji bi bio prvi takve vrste u Hrvatskoj. Svim učenicima, nastavnicima, djelatnicima škole želim što bolje rezultate, a vama ravnateljice, dajem uporabnu dozvolu za ovu školu – zaključio je župan Virovitičko – podravske županije, Zvonimir Šimić.
Potom je govorio ministar znanosti, obrazovanja i športa, Dragan Primorac koji je između ostalog kazao «da je ova škola jedna od najbolje opremljenih u Hrvatskoj i velik doprinos budućem obaveznom srednjoškolskom obrazovanju.

– Strukovno obrazovanje će vrlo brzo, za najduže dvije godine, riješiti pitanje tzv. nacionalnog kvalifikacijskog okvira, što znači da će svako zanimanje biti priznato i u europskim zemljama – rekao je ministar Primorac dodavši kako će već sljedeće godine biti završen projekt otvaranja veleučilišta u Virovitici, a osim toga, najavio je još nešto.
– Malo koja Županija može kazati da u pet dana otvara tri škole. Stoga, veliko priznanje vama na ovome. Ovo je primjer ulaganja u ljude. Škola u Virovitici je doista jedna od najmodernijih strukovnih u Hrvatskoj. Osim toga, želim vam svako dobro i vrlo brzo još jedan susret u Virovitici kako bi nastavili sa slatkim brigama.

Predsjednik Vlade RH, dr. Ivo Sanader je, otvarajući školu, naglasio da je ulaganje u školstvo i znanost bolja investicija od ulaganja u infrastrukturu ili primjerice novih tvornica, jer Hrvatska samo tako može odgovoriti izazovima budućnosti.
– Javno – privatno partnerstvo, po kojemu je ova škola izgrađena, dobar je model po kojemu možemo graditi brže te u kraćem roku izgraditi više zdanja nego tradicionalnim načinom – rekao je Sanader.
Osim toga, predsjednik Vlade RH je kazao.
– Vama u Virovitičko – podravskoj županiji, čestitam na vjeri i optimizmu. Idućih dana izaći ćemo s mjerama nove populacijske politike. Želimo za hrvatsku budućnost, uz infrastrukturu, poduzetničke zone, želimo odgovoriti i najvećem izazovu. Prije godinu dvije smo zaustavili negativne trendove. Imamo obvezu Hrvatsku voditi prema naprijed. Pokazalo se da je javno privatno partnerstvo dobar model kojim možemo izgraditi mnogo brže i bolje zgrade. Da smo krenuli u tradicionalnu izgradnju svega potrebnog, izračunali smo da bi nam za sve to trebalo 25 godina. Želim vam svako dobro i imate punu potporu Vlade RH.
Župan Virovitičko – podravske županije, prigodom dolaska predsjednika Vlade Republike Hrvatske, dr. Ive Sanadera, premijeru darovao prigodni poklon, prozirnu staklenu kockicu s grbom Virovitičko – podravske županije.

Foto: I. Šemper

Share Button