Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

08. rujna 2006.

Što su to «Grofova poučna staza» i Jankovac – biseri Slavonije?

Nakon dvije godine radova u petak 08. rujna u Park šumi Jankovac otvorit će se «Grofova poučna staza». Poučna staza je jedan od važnijih infrastrukturnih objekata u Parku prirode Papuk i prvenstveno je namijenjena učeničkom uzrastu ali i svima ostalima koji posjećuju Jankovačku dolinu. Staza je kružna, ukupne duljine 2260 metara. Uz stazu je postavljeno 16 informacijskih tabli koje govore o biljnom i životinjskom svijetu, geologiji i povijesti Jankovca

«Pozivam te da se prošećeš «Grofovom stazom» i u uživaš u ljepoti osobitog dijela Parka prirode Papuk – park šume Jankovac. Na stazi ćeš uz pomoć poučnih tabli doznati zašto sam već davne 1860. godine napustio raskoš bečkoga dvora i do kraja ostao živjeti u ovom miru i ljepoti, te ovdje pronašao svoj vječni spokoj. Molim te, dragi prijatelju, s ovog mjesta ponesi samo prizore koje ćeš vidjeti, a za sobom ostavi tragove svojih stopa» napisao je davno grof Josip Janković. Inače, obilazak «Grofove poučne staze» traje oko 2,5 sata i svima onima koji je žele obići, preporuča se sportska odjeća i obuća.
Inače, ovo je jedan od najljepših krajeva Slavonije, kraj za koji neki kažu da je “mali kutak Švicarsk

Papuk je građen pretežno od eruptivnih stijena ali su na planini mjestimično istaloženi i vapnenački slojevi. Jankovac je nastao upravo na tim slojevima na sjevernim obroncima Papuka, na nadmorskoj visini od 475 metara. Jankovac je okružen lijepim šumama, naročito bukovom u kojoj se mogu vidjeti posebno vrijedna stabla. Uz bukvu, ovdje rastu gorski javor, javor mliječ, gorski brijest, bijeli jasen itd.

Share Button