Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

12. rujna 2006.

Zakladi za razvoj civilnog društva predan prijedlog projekta “Staze virovitičke Bilogore”

Prijedlog projekta “Staze virovitičke Bilogore”, upućen je Zakladi za razvoj civilnog društva, čime se dodatno želi obogatiti turistička ponuda Bilogore s naglaskom na Virovitičke ribnjaka. Nositelj projekta je Ekološko društvo Virovitica, uz Virovitičko – podravsku županije. O tome je nešto više kazao Siniša Prpić.
– Ovom prigodom moram naglasiti veliku ulogu župana Virovitičko – podravske županije Zvonimira Šimića, jer se Županija obvezala uplatiti 20 posto sredstava. Rezultati prijedloga biti će poznati u prosincu i tada ćemo znati jesu li “Staze virovitičke Bilogore” prošle na natječaju.

O čemu govori taj projekt.
– O nastavku razvoja Poučne staze na virovitičkim ribnjacima, staze koja je otvorena 5. travnja 2004.godine. Osim toga, tu se govori i o “Vilinskom oku”, jezercu koje se nalazi na 245 metara n/m. Ove godine smo ga spasili od isušivanja (tercet Siniša Prpić – Krunoslav Mikac – Rade Ratić) i trajnog nestajanja. U prve dvije godine uglavnom smo na održavanju Poučne staze radili volonterski, a nerijetko smo izdvajali i vlastita sredstva.Ove godine nam je grad Virovitica uplatila 27.000,00 kuna za kameni granulat. Želja nam je objediniti navedene dvije lokacije u jednu cjelinu. Planiramo dodatno nasipati područja kamenim granulatom. Posao bi radili učenici Šumarskog smjera, te bi za svoj rad bili plaćeni i mogli bi si kupiti opremu koja im treba i koja bi im dodatno olakšala i usavršila školovanje. Osim toga, postavila bi se četiri drvena natkrivena odmorišta koja bi služila za predah. Tada bi se mogle organizirati i radionice na otvorenom.

Osim toga napravili bi se još neki dodatni sadržati.
– Izgradila bi se četiri drvena mostića na Poučnoj stazi uz dijelove koji su bliski ribnjacima. Bilo bi tu još 50 oznaka za drveća, grmlje i prizemno raslinje, deset eko koševa,… Ljepote Bilogore su još uvijek dovoljno neistražene. Na ovaj način želimo dodatno oplemeniti turističku ponudu ovoga kraja, jer primjerice na ovom području imamo priznate sjemenske sastojke hrasta kitnjaka, srebrnaste lipe, jedne od najljepših u Europi. Tu su i zakonom zaštićene vrste kao što su: mekana veprina, crna roda, vidra, labud. Osim toga, na Poučnoj stazi imamo arheološke eksponate iz prve polovice 4. stoljeće ili pak, primjerice, grob rimskog vojnika. S obzirom da se Poučna staza nalazi i u turističkoj ponudi grada Virovitice i Virovitičko – podravske županije, ne treba sumnjati u njen uspjeh – zaključio je Siniša Prpić.

Share Button