Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

14. rujna 2006.

Župan Zvonimir Šimić pozdravio osnivače Inicijativnog odbora za osnivanje Udruge pčelara

U Virovitici je održan inicijativni skup za osnivanje udruge «Hrvatski pčelari robni proizvođači». Tom skupu koji se održavao u velikoj vijećnici Virovitičko – podravske županija, nazočilo je više o stotinu pčelara iz 9 županija. Osim njih, između ostalih, skupu je nazočio I župan Virovitičko –podravske županija, Zvonimir Šimić, I saborski zastupnik HDZ-a Tomislav Tomić. Razlog okupljanja pčelara jest osnivanja nove pčelarske udruge odnosno zaštita velikih proizvođača meda koji imaju više od deset pčelinjih zajednica, tj. onih koji se pčelarstvom bave profesionalno.

Nazočnima se uz Tomislava Tomića obratio I župan Zvonimir Šimić koji je između ostalog kazao.
– Ovo osnivanje je nasušna potreba. Stjecajem okolnosti na tržištu došli ste do dobroga zaključka, odnosno rješenja da si napravite zajednicu robnih proizvođača meda. Nekada sam bio pčelar, danas nisam, ali pozdravljam ovaj potez. Vjerujem da će vam nakon ovoga, jer je ulazak u EU sve bliže, biti mnogo lakše snaći se na tržištu. Vi najbolje znate što je za vas najbolje. Moram vam se zahvaliti, odnosno, moram pohvaliti odličnu suradnju s pčelarima s područja Virovitičko – podravske županije
Jednoglasno je osnovan inicijativni odbor. Predsjednik je Željko Vrbos iz Virovitice. Osim njega u Inicijativnom odboru još su: Tomšić, Cenger, Švraka, Vidović, Jović i Sertić.
– U roku od trideset dana osnovati ćemo udrugu čije će sjedište, za područje cijele Hrvatske biti u Virovitici – kazao je Željko Vrbos te dodao.
– Naš cilj biti će razvoj i unapređenje pčelarstva kao gospodarske grane. Konkretno, zadatak će nam biti vratiti kvalitetni hrvatski med na europsko tržište i smanjite zalihe meda kojeg sada, zbog konkurencije jeftinog meda iz Kine ne možemo prodati. Naime, u Hrvatskoj se godišnje proizvede približno 5000 tona meda, a potroši tek 2000 tona. Do srpnja ove godine, Hrvatska je uvezla 131 tonu meda, dok je 2000. godine uvezla samo 2 tone meda – zaključio je Vrbos.

Share Button