Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

18. rujna 2006.

Blagoslovljena obnovljena crkva sv. Roka i predstavljeno “725 godina franjevaca u Virovitici”

Nakon tri mjeseca, ponovno je održana sveta misa u u crkvi sv. Roka u Virovitici. Prvu misu u restauriranoj crkvi predvodio je vikar Hrvatske Franjevačke Provincije fra Matija Koren, koji je blagoslovio obnovljenu crkvu. Radovi na restauraciji započeli su u lipnju, a provedene su nove elektroinstalacije, te postavljena nova rasvjetna tijela.

Osim toga, sanirane su pukotine na zidovima i svodu crkve. Zidovi su oličeni u bijelu boju kojom je i bila izvorno oličena od 1759 do 1905. godine. Radovi su vrijedni oko 850.000,00 kuna od kojih je dio prikupljen doprinosom vjernika, ali i donacija tvrtki poput INA-e, TVIN-a, Virkoma, grada Virovitice.

Nakon svete mise, predstavljen je Zbornik radova Međunarodnog znanstvenog simpozija “725 godina franjevaca u Virovitici”. Zbornik je objavljen u izdanju HAZU-a iz Osijeka, te Franjevačkog samostana Virovitica, uz pomoć Virovitičko podravske županije i Grada Virovitice. Urednik izdanja je Julijo Martinčić. Zbornik su predstavili Damir Karbić i Dubravka Sabolić, a osim toga, nazočnima se prigodnim govorom obratio župan Virovitičko – podravske županije, Zvonimir Šimić, te predsjednica gradskog vijeća grada Virovitice, Željka Grahovac.

Share Button