Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

01. listopada 2006.

Poglavarstvo usvojilo Županijsku razvojnu startegiju prvu takve vrste u Hrvatskoj

Poglavarstvo Virovitičko – podravske županija, danas je usvojilo prijelod Županijske razvojne strategije 2007 – 2013 godine.
-Virovitičko – podravska županija, prva je županija u Hrvatskoj koja će usvojiti Županijsku razvojnu strategiju.

Ostali, uglavnom imaju Regionalni operativni program, iz kojeg izlazi “Strategija”. Mi smo se odlučili za Strategiju, koja je temeljni document razvoja Županije, te na taj način uštedjeli 500.000,00 kuna. Zahvaljujem se svima koji su radili na “Strategiji” – istaknuo je u uvodnom govoru župan Zvonimir Šimić.

Prema Strategiji, Virovitičko-podravska županija bit će zamijećena po svojim nastojanjima u promoviranju ujednačenog ekonomskog prosperiteta na ekološki prihvatljiv način. Ekonomski razvitak bit će temeljen na korištenju obilnih prirodnih resursa Županije, na izgradnji poduzetničke infrastrukture i na tradicionalnim vještinama i dosjetljivosti njenih stanovnika. Poljoprivredna proizvodnja bit će poboljšana i postavljena na komercijalnoj osnovi. Osnovat će se puno malih, prilagodljivih tvrtki i obrta u Županiji koji su spremni za izazove svjetskog tržišta. Unaprijedit će se kulturno, povijesno i prirodno nasljeđe. Razvit će se specifični oblici turističke ponude, prepoznatljivi za Županiju. Naglasak će biti stavljen na obrazovanje i prekvalifikaciju s ciljem razvoja vještina potrebnih za konkurentno poslovanje u industriji, poljoprivredi i trgovini. Upravljanje Županijom bit će okarakterizirano efektivnim partnerstvom javnog i privatnog sektora. Između ostalog, razvojne opcije Županije su ponuditi sve vidove netradicionalnih poljoprivrednih proizvoda (industrijskog i aromatskog bilja, voća, povrća, a posebno proizvoda iz ekološke proizvodnje), zatim ponudu usluga vezanih za turizam i prometni položaj Županije. Ovo znači dopunu gospodarske strukture Županije. Stoga je realna opcija dinamičnijeg rasta malog poduzetništva. Strateški ciljevi su: Stvaranje uvjeta za razvoj gospodarstva zasnovanog na poljoprivredi, obrtu, poduzetništvu, industriji i turizmu; izgradnja ljudskih potencijala u skladu s potrebama gospodarstva; očuvanje okoliša, prirodnog, povijesnog i kulturnog nasljeđa.

Share Button