Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

08. listopada 2006.

U Slatini svečano otvorena manifestacija “Dani kruha”

Pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora, Vladimira Šeksa, te uz organizaciju Pokreta prijatelja prirode “Lijepa naša”, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Agencije za odgoj i obrazovanje, Virovitičko – podravske županije, danas je u Slatini započela središnja državna svečanost – Dani kruha, povodom Dana zahvalnosti za plodove zemlje 2006.

Uz samu manifestaciju, koja je okupila 2500 sudionika, održana je i svečana procesija od župne crkve sv. Josipa, oko gradskog parka i natrag. Na samoj svečanosti okupio se niz uglednika iz javnog i društveno – političkog života, a između ostalih su nazočili: izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa, Marija Bajt, Ivica Kirin, ministar MUP-a, saborski zastupnici Josip Ðakić i Tomislav Tomić, Zvonimir Šimić, župan Virovitičko – podravske županije, zamjenici župana Zvonimir Koić i Ðuro Matovina, gradonačelnik Slatine Ivan Roštaš, Virovitice Zvonko Kožnjak, Ante Kutle predsjednik Pokreta prijatelja prirode Lijepa naša,…

Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje – obilježavaju se svake godine tijekom listopada u dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama, đačkim domovima, ustanovama za odgoj i obrazovanje djece s teškoćama u razvoju, te ograncima i granama Pokreta prijatelja prirode “Lijepa naša”. Svečanostima Dana kruha, uz molitvu, blagoslov i simbolično blagovanje kruha zahvaljujemo Bogu na svim plodovima, radostima, uspjesima i darovima kojima smo tijekom godine kao narod i kao pojedinci bili podareni.

Ciljevi manifestacije su: upoznati s nastajanjem kruha (od zrna do kruha); približiti im blagovanje kruha i narodne običaje; poučiti mlade o kruhu kao izrazu životne i duhovne snage; upoznati učenike sa žetvenim i ostalim običajima; upoznati s autohtonim i/ili starim vrstama voća i drugim plodovima zemlje (povrće, žitarice, gljive, ljekovito i začinsko bilje); upoznati sa zastupljenošću i načinima očuvanja pojedinih vrsta (izgled sjemena, način i vrijeme sadnje, vegetacijski ciklus); upoznati s razlikama između ekološki zdrave hrane i genetski modificiranih organizama; ukazati na važnost zdrave prehrane i prednosti ekološke poljoprivrede.

Share Button