Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

12. listopada 2006.

Kriteriji za izbor najučenika osnovnih i srednjih škola Virovitičko – podravske županije

Odlukom o kriterijima za izbor najučenika osnovnih i srednjih škola Virovitičko – podravske županije, propisuju se i postupak za odabir najučenika.

Naime, unatrag nekoliko godina u Virovitičko-podravskoj županiji provodi nagrađivanje najboljih učenika osnovnih i srednjih škola na prigodnoj manifestaciji «Zbogom školo do jeseni» koja se održava krajem školske godine. Odabir učenika do sada je vršen temeljem kriterija koji nisu bili verificirani, a proizašli su iz promišljanja ravnatelja škola ove Županije. Najučenik županije bira se između najučenika svih škola na području Županije u tri kategorije: najučenik osnovnih škola, najučenik srednjih škola s trogodišnjim programom, najučenik srednjih škola s četverogodišnjim programom.
Škole mogu kao kandidata predložiti isključivo učenika završnog razreda s uzornim vladanjem od prvog do završnog razreda školovanja prema sljedećim kriterijima: opći uspjeh na kraju svakog razreda; opći uspjeh odličan = 10 bodova ( za svaki razred završen s prosjekom 5,00 dodaje se još po 1 bod ); opći uspjeh vrlo dobar = 8 bodova; ocjena iz praktične nastave (vrijedi samo za učenike koji se školuju u trogodišnjem obrazovnom programu) boduje se dodatno za svaki razred; ocjena odličan = 5 bodova, ocjena vrlo dobar = 4 boda; vladanje; kao kandidata škola može predložiti isključivo učenika s uzornim vladanjem od prvog do završnog razreda školovanja, učeniku bez neopravdanog izostanka s nastave dodjeljuje se po 1 bod za svaki razred školovanja; Županijska / međužupanijska natjecanja u znanju i vještinama; za pojedinačna natjecanja boduje se osvojeno 1, 2 i 3 mjesto; 1. mjesto = 5 bodova, 2. mjesto = 4 boda, 3. mjesto = 3 boda; za skupna natjecanja boduje se osvojeno 1, 2 i 3 mjesto: 1. mjesto = 4 boda, 2. mjesto = 3 boda, 3. mjesto = 2 boda; diplome za natjecanja koja nisu rangirana, boduju se kao 1 mjesto na županijskom natjecanju ( Lidrano, istraživački radovi…); Učenici koji su pozvani na državno natjecanje boduju se kao 1 mjesto na županijskom natjecanju.

Državna / regionalna natjecanja u znanju i vještinama; za pojedinačna natjecanja boduje se osvojeno 1, 2 i 3 mjesto: 1. mjesto = 10 bodova, 2. mjesto = 9 bodova, 3. mjesto = 8 bodova, sudjelovanje = 5 bodova; za skupna natjecanja boduje se osvojeno 1, 2 i 3 mjesto: 1. mjesto = 9 bodova, 2. mjesto = 8 bodova, 3. mjesto = 7 bodova, sudjelovanje = 4 boda. Natjecanja kojima je najviši stupanj regionalna razina vrednuju se kao i državna. Natjecanja u športu boduju se na isti način kao i županijska, međužupanijska, državna / regionalna.Izvannastavne aktivnosti; boduju se samo one izvannastavne aktivnosti u kojima učenik nije bodovan kroz natjecanja, svaka izvannastavna aktivnost boduje se sa 1 bodom. Maksimalan broj bodova koje učenik može ostvariti u ovoj kategoriji je 5 bodova
Temeljem ove Odluke, boduju se samo ona natjecanja i smotre odobreni do strane Ministarstva, znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske i objavljeni u «Katalozima natjecanja» važećim u razdoblju učenikova školovanja od prvog do završnog razreda.
Prijava učenika kao kandidata za najučenika Virovitičko-podravske županije obavlja se isključivo na propisanim obrascima koje popunjavaju škole. Obrazac prijave čini sastavni dio ove Odluke.
Uz obrazac prijave za predloženog kandidata potrebno je dostaviti preslike dokumentacije kojom se potkrjepljuju navedeni podatci.
Prijave za najučenika Virovitičko-podravske županije i priloženu dokumentaciju pregledava Povjerenstvo od tri člana koji za tekuću školsku godinu koje imenuje pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Virovitičko – podravske županije.
Odluku o izboru najučenika Virovitičko-podravske županije, temeljem kriterija određenih ovom Odlukom donosi Župan na prijedlog Povjerenstva. Najučenici se nagrađuju prigodnom nagradom u protuvrijednosti od 3.000,00 kn u neto iznosu.

Share Button