Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

20. listopada 2006.

Ministar Neven Ljubičić otvorio nove prostorije Doma za psihički bolesne odrasle osobe u Borovi

U sklopu obilježavanja Dana ustanove, odnosno Doma za psihički bolesne odrasle osobe Borova, ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić, svečano je otvorio novouređeni i dograđeni kat korisničkog stambenog objekta sa 18 novih soba gdje se nalazi 36 ležajeva. Uz ministra Ljubičića, otvaranju su između ostalih nazočili, župan Virovitičko – podravske županije, Zvonimir Šimić, predsjednik Skupštine Virovitičko – podravske županije Stjepan Feketić, načelnik općine Suhopolje, Davor Hock, ravnatelj Doma za psihički bolesne odrasle osobe Borova, Mate Tolušić. Površina novog dijela objekta iznosi oko 500 m2. Iznos investicije je 2.000.000,00 kuna, a financijska sredstva osigurana su od strane Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.

– Drago mije da u našoj sredini možemo pozdraviti dragog nam ministra koji je prvi ministar koji je službeno posjetio ovu ustanovu. U svoje osobno ime, u ime Poglavarstva i Virovitičko – podravske županije, želim vam zahvaliti za sve ono što ste učinili za nas. Osim toga, zahvalni smo ravnatelju i svim uposlenicima koji su uspjeli od ove ustanove napraviti lijep i skroman dom za one kojima je to najpotrebnije – kazao je u svom govoru župan Virovitičko – podravske županije, Zvonimir Šimić.
Nazočnima u Doma za psihički bolesne odrasle osobe u Borovi, obratio se i ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić.

– Zar je moguće da u prostorijama imamo 10 do 15 osoba. Da, moguće je. Zato smo prije dvije godine krenuli u projekt izgradnje 130 domova po mjeri čovjeka jer po tome se i mi prepoznajemo. Nećemo stati na ovome. Prošle godine obnovili smo kuhinju, postavili lift, a ove godine smo završili drugi kat ali tu nećemo stati. Ići će i blagovaonica, a obećajem, da ćemo riješiti i zasebnu stambenu jedinicu. To mora biti naš put – kazao je ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić..
Inače, Dom za psihički bolesne odrasle osobe Borova osnovan je 1950. godine, a trenutačno ima oko 180 korisnika i zapošljava 60 djelatnika. Površina doma danas iznosi 4200 m2.
Osim toga, pored djelatnosti smještaja korisnika, pruža i usluge pomoći i njege u kući i to na području Općine Suhopolje i dijela Grada Virovitice. Tu uslugu koristi više od 60 vanjskih korisnika. Tijekom ove godine Dom je ušao u program sanacije starih objekata doma, a koji će se financirati iz sredstava Svjetske banke. Iznosom od 1.200.000,00 kuna, koliko iznosi sanacija, uvelike će se poboljšati životni uvjeti korisnika u domu. Dom Borova provodi i projekt Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi pod nazivom «samostalno stanovanje» koji se odnosi na osposobljavanje dijela korisnika za samostalno funkcioniranje u svakodnevnom životu.

Share Button