Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

24. listopada 2006.

Usvojena sva izvješća, osim informacije o šumarstvu koja ide na doradu

Na dnevnom redu sjednice Županijske skupštine bila su i izvješća o radu u prošloj godini nekoliko gospodarskih djelatnosti: šumarstva, lovnog gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva, te rezultatima poslovanja županijskog gospodarstva. Mogućnosti u lovnom gospodarstvu daleko su veće od onih koje se koriste, gospodarstvo je ostvarilo negativan rezultat u iznosu od oko 100 milijuna kuna, prosječna neto plaća (2.832 kune) manje je republičkog prosjeka za 26,4 posto, živi se i posluje na kredit, a broj nezaposlenih je rastao u odnosu na 2004. godinu.

Poslovne banke su u prošloj godini odobrile kredita u iznosu od 69.795.334 kune. Prema podacima Ministarstva gospodarstva županija zauzima udjel od 3,4 posto od ukupnog kreditnog potencijala za cijelu RH i time je na 10 mjestu.
Sva su izvješća, osim onoga o stanju šumarstva na području županije koje je vraćeno na doradu, usvojena.
Skupština je usvojila i rebalans Županijskog proračuna za 2006. godinu. Uz to što je proračun sa 70.113.600 kuna umanjen za 13.600 kuna, glavni razlog rebalansa je promjena u strukturi prihoda i primitaka zbog čega se drukčije rasporedilo i proračunske izdatke. Tako su primjerice pomoći iz državnog proračuna sa 6.579.000 kuna smanjene za 1.142.000 kuna, a primici od financijske imovine povećani jer se prodajom udjela trgovačkog društva «Brana» steklo 1.198.000 kuna.
Uz još neka smanjenja i povećanja po drugim osnovama Županijski proračun sada iznosi 70.100.000 kuna.
Pri raspodjeli proračunskih sredstava na korisnike, tekuće aktivnosti i kapitalne projekte također se vodilo računa o smanjenju, odnosno povećanju iznosa za pojedine namjene, a sve na osnovi uvida u stvarno stanje s 30. rujnom ove godine i potrebama do kraja godine.

Rebalansom proračuna za 1.265.000 kuna smanjena su sredstva Upravnog odjela za prosvjetu kulturu, šport i tehničku kulturu, a Upravnom odjelu za gospodarstvo i poljoprivredu povećana za 1.577.000 kuna. U tom iznosu najveći dio pripada razvoju poljoprivrede i to u dijelu koji obuhvaća melioracijsku odvodnju (kanale III. i IV. reda).
Skupština je, zbog rebalansa proračuna, usvojila i rebalansa planova rashoda različitih namjena u osnovnim i srednjim školama na području županije u ovoj godini.
Riječ je o odlukama i dokumentima vezanima za kriterije, mjerila i način financiranja decentraliziranih funkcija srednjih škola i Učeničkog doma Virovitica, kao i o kriterijima, mjerilima i načinu financiranja decentraliziranih funkcija osnovnog školstva, te planovima: rashoda za materijal, dijelove i usluge tekućeg i investicijskog održavanja u osnovnim školama, rashoda za materijal, dijelove i usluge tekućeg i investicijskog održavanja u srednjim školama i Učeničkom domu Virovitica, te o planovima rashoda za nabavu proizvedene dugotrajne imovine i dodatnih ulaganja na nefinancijskoj imovini za osnovne i srednje škole.
Program javnih potreba u školstvu smanjen je za 125.309 kuna. Glavni razlog je završetak sufinanciranja prijevoza učenika srednjih škola. Program: Osnovni standard osnovnoškolskog obrazovanja smanjen je za 1.774.546 kuna.
Uštede na materijalima i financijskim rashodima u iznosu od 328.739 kuna podijeljene su školama kroz opseg programa.
Kod tekućeg i investicijskog održavanja sve uštede svedene su na jednu poziciju – Hitne intervencije u OŠ. Radovi na OŠ Gradina i OŠ A. Cesarac u Špišić Bukovici prebačeni su u kapitalna ulaganja.
Prema saznanjima iz Ministarstva znanosti projekti izgradnje športskih dvorana u Gradini i Špišić Bukovici predloženi su za financiranje iz programa EIB 2.
Program: Osnovni standard srednjoškolskog obrazovanja povećan je za 364.082 kune. U dijelu kapitalnih ulaganja u srednjem školstvu ukupno su predviđena sredstva od 4.608.082 kune. Od toga 3.928.082 kune su od Ministarstva znanosti, a stavka koja se odnosi na rekonstrukciju vojarne za potrebe Strukovne škole u Slatini u iznosu od 680.000 kuna predviđena su iz Državnog proračuna.
Na temelju operativnih planova intervencija u zaštiti okoliša pravnih i fizičkih osoba čija djelatnost, povezana s korištenjem opasnih tvari, predstavlja stvarnu ili potencijalnu opasnost te može izazvati izvanredni događaj, načinjen je i prije dvije godine usvojen Plan intervencija u zaštiti okoliša Virovitičko-podravske županije.
Kako su u međuvremenu uz promjenu županijske vlasti nastupile i neke druge promjene, plan je bio podvrgnut reviziji. Uz dobivenu suglasnost Ministarstva zaštite okoliša izmijenjen i dopunjen županijski Plan intervencija u zaštiti okoliša usvojili su i Županijsko poglavarstvo i Županijska skupština.

Share Button