Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

16. studenoga 2006.

Generalna konzulica Bojana Ristić posjetila Virovitičko – podravsku županiju

Generalna konzulica Republike Srbije, Bojana Ristić danas je posjetila Virovitičko-podravsku županiju gdje je razgovarala sa županom Zvonimirom Šimićem i članom Poglavarstva Virovitičko – podravske županije, ujedno i predsjednikom Srpske nacionalne manjine, Stanišom Žarkovićem. Nazočni su razgovarali o mogućnostima gospodarske suradnje, potom, o mogućnostima kulturne suradnje, položaju srpske nacionalne manjine, povratku izbjeglica i stvaranju pretpostavki za njihov živote, te o uspostavi svake druge suradnje između Virovitičko-podravske županije i pojedinih regija iz Srbije. Generalna konzulica je naglasila i želju za nastavom na srpskom jeziku, tamo gdje je to moguće, te želju za nastavom vjeronauka.

Župan Zvonimir Šimić podcrtao je kako je na inicijativu Srpske nacionalne manjine, elektrificiran velik dio naselja u Virovitičko – podravskoj županiji koja su bila s većinskim srpskim stanovništvom i gdje je to bilo potrebno kako bi se osigurali adekvatni uvjeti za povratak. Osim toga istaknuo je da je svakom povratniku u Virovitičko – podravsku županiju povratak u potpunosti omogućen, a osim toga je naglasio interes za turističkom suradnjom. Naposljetku, Staniša Žarković je potvrdio da se trenutno elektrificiraju
sela pod Papukom, odnosno Gornji Meljani i Kokočak, a ta je investicija teška 4.000.000,00 kuna. Nakon toga, generalna konzulica je posjetila gradonačelnika Virovitice Zvonka Kožnjaka, Hrvatsku gospodarsku komoru – Županijska komora Virovitica, Franjevački samostan sv. Roka u Virovitici, te na kraju općinu Voćin.

Share Button