Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

05. prosinca 2006.

Predsjednik Vlade RH, dr. Ivo Sanader otvorio zapadnu obilaznicu vrijednu 120.000.000,00 kuna

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske, dr. Ivo Sanader, danas je na prigodnoj svečanosti, otvorio zapadnu obilaznicu grada Virovitice, investiciju vrijednu 120.000.000,00 kuna. Na svečanosti otvorenja, uz predsjednika Vlade, nazočili su: ministri, mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta, Ministarstva unutarnjih poslova, Ivica Kirin, financija, Ivan Šuker, saborski zastupnici Josip Ðakić, Tomislav Tomić, Ivan Jarnjak predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora, predsjednika Uprave Hrvatskih cesta Stjepko Boban, Bianca Matković, državna tajnica i predstojnica Ureda predsjednika Vlade RH, Miroslav Kovačić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku, Martina Dalić, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za razvojnu strategiju, Ratko Maček, predstojnik Ureda za odnose s javnošću,glasnogovornik Vlade RH, župan Virovitičko – podravske županije, Zvonimir Šimić, njegovi zamjenici, Ðuro Matovina i Zvonimir Koić, gradonačelnik Virovitice Zvonko Kožnjak, gradonačelnik Slatine, Ivan Roštaš, gradonačelnik Orahovice, Josip Nemec, te niz ostalih uglednika iz društvenog i političkog života…

Na početku svečanosti govorio je Stjepko Boban, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta:
– Zapadna obilaznica grada Virovitice je investicija vrijedna 120.000.000,00 kuna. To je devet kilometara ceste koja će rasteretiti grad Viroviticu. U sklopu obilaznice, bilo je nužno izgraditi 2,5 kilometara cesta lokalnog značaja, 200 metara nadvožnjaka. Ova obilaznica jednu je od prvih dionica buduće brze Podravske ceste kojom će se povezati Zagreb – Vrbovec – Bjelovar s Viroviticom, te na taj način, ovaj kraj, kvalitetno povezati s ostalim dijelovima naše domovine. Zahvaljujem se svim izvođačima koji su radili na obilaznici na obavljenim radovima.
Potom je govorio gradonačelnik Virovitice, Zvonko Kožnjak.

– Došao je dan o kojem smo mi Virovitičani dugo sanjali. Virovitica ima obilaznicu i tim činom su se stvorili preduvjeti za uređenje središnje jezgre grada Virovitice. Zahvaljujemo se predsjedniku Vlade RH, dr. Ivi Sanaderu i cjelokupnoj Vladi što su prepoznali značenje ovog projekta za grad Viroviticu i cijelu ovu regiju. Zahvaljujemo se i ostalima, ministrima, saborskim zastupnicima jer su oni zaslužni za početak i završetak ovog projekta. Danas otvaramo zapadnu obilaznicu, a uskoro i novu Gradsku knjižnicu i čitaonicu. Gradimo novu halu za Viroexpo, a u posljednje dvije godine, ostvarili smo mnoštvo projekata zahvaljujući potpori Vlade RH. Dolaskom dr. Ive Sanadera na mjesto premijera, Virovitica i Virovitičko – podravska županija, doživjeli su procvat i velike pozitivne promjene. Ova cesta značiti će mnogo u budućnosti za razvoj ovog kraja.

Nakon Zvonka Kožnjak, govorio je bivši gradonačelnik Virovitice, danas ministar MUP-a, Ivica Kirin.

– Svi vi koji ste bili na gradskom trgu prije deset godina, kada je pokojni predsjednik dr. Franjo Tuđman obećao obilaznicu za grad Viroviticu, znate da tada, nije bilo dovoljno političke snage i mudrosti da ta ideja zaživi. 2003. godine, današnji predsjednik Vlade RH, dr. Ivo Sanader je rekao da će podržati sve projekte koji će biti za unapređenje Virovitice i cijele Slavonije. Danas se potvrđuje vjerodostojnost ove Vlade. Osobno mi je drago što sam kao gradonačelnik sa svojim kolegama započeo ovaj projekt. Ovo je još jedan doprinos kako Vlada RH pomaže cijeloj Hrvatskoj. Otvaranjem obilaznice, riješiti ćemo mnoge prometne probleme. Mnoge prometne nesreće su se događale jer su ceste bile loše. Ova Vlada napravila je veliki iskorak u modernizaciji hrvatskih cesta čime se značajno poboljšala sigurnost sudionika u prometu. Zahvaljujem se premijeru i svima vama koji ste vjerovali u nas. Inače, ovdje, iza vaših leđa, radi se još jedna gospodarska zona koja će uskoro zaživjeti, a to je preduvjet ne samo za Viroviticu i Virovitičko – podravsku županiju daljnjeg razvoja, već cijele Hrvatske.

Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta bio je sljedeći govornik. Kazao je sljedeće:

– – Otvaranje obilaznice je značajan datum za grad Viroviticu. Obilaznica je jedan od stupova konkurentnosti svakog društva, jer prometna je infrastruktura iznimno važna za gospodarski razvoj svake regije. U posljednje tri godine, završeno je i pušteno u promet 350 kilometara autocesti. Osim toga, u promet je pušteno i 200 kilometara državnih cesta koje se spajaju s autocestama, zračnim lukama,… Istodobno je i obnovljeno 700 kilometara ostalih cesta. Velik je posao napravljen, ali nas čeka još mnogo posla. Evo, tu su obilaznice kod Osijeka, Varaždina, uskoro će biti i kod Velike Gorice, a za desetak dana otvorit ćemo obilaznicu kod Rijeke. Sve to je u cilju gospodarske konkurentnosti, te opće sigurnosti u prometu, boljeg prometnog krvotoka, boljeg povezivanja.

Obilaznicu je u govoru otvorio predsjednik Vlade Republike Hrvatske, dr. Ivo Sanader.

– Dolazimo iz Slavonskog Broda gdje smo otvorili carinarnicu. Nakon toga smo, u Garčinu, jednoj od općina u blizini Slavonskog Broda, otvorili vodovod za istočnu Slavoniju. Nikad više, niti jedna Vlada, i to s punom odgovornošću tvrdim, nije više ulagala u Slavoniju, negoli je u ove tri godine to ulagala ova Vlada. U proračunu za 2007. godinu, za pet slavonskih županija, ide 7 milijardi kuna. Nikada toliko nije bilo do sada. Meni bi bilo mnogo draže da su ti poslovi bili napravljeni prije, kamo sreće da su bili učinjeni za bivše države. Hrvatska je tada bila zapostavljena, kako Slavonija, Dalmacija, Lika,… Na ovom naraštaju puno toga ostaje, ono što smo ostvarili u Domovinskom ratu, ostvarili Domovinu i slobodu, i za to velika zahvala svim hrvatskim braniteljima. Mi moramo ići u korak za suvremenim i naprednim zemljama svijeta i zato, ne možemo niti zamisliti, da ima kućanstava u Dalmaciji ili Slavoniji koja nemaju vode. Ne možemo zamisliti da nismo povezani autocestama. 1971. godine smo skupljali samodoprinos za autocestu Split – Zagreb, ali su ta sredstva otišla za željezničku trasu Beograd – Bar. Dobro je rekao Ivica Kirin, da sam podržao 2003. godine projekte. Podržat ćemo ih ne samo riječima, već, djelima. Stoga, nećemo stati samo na ovom dijelu zaobilaznice, zaobilaznice koja će spasiti živote na cestama. Znali ste što znači kada teretnjak dolazi u Viroviticu. Sjećate se nesreća zbog takvih situacija. Ovaj naraštaj mora krasiti samopouzdanje jer puno je teži izazov bio pred nama 1990. godine. Šešelj je rekao da je Velika Srbija ideja koja još živi. Na tu se konstataciju možemo samo umorno nasmijati, jer oni koji su željeli Veliku Srbiju, doživjeli su poraz u Hrvatskoj i tako će biti, ako se netko opet usudi pokušati isto.
Obilaznicu je blagoslovio fra Robert Perišić iz župne crkve sv. Roka iz Virovitice.
Inače, sudionici realizacije projekta “zapadna obilaznica” su Vlada RH i Ministasrtvo mora, turizma, prometa i razvitka. Investitori su bili Hrvatske ceste, a izvođači radova s pripadajućim kooperantima bili su: Cesta Varaždin d.d., Zagorje tehnobeton d.d., Tegra d.d., Romić promet d.o.o., Dalekovod d.d., Jelačić d.o.o..

Share Button