Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

28. ožujka 2018.

Kako prirodnim putem obojiti pisanice?

Bojanje u lupinama crvenoga luka

Ne kuhana jaja prethodno očistiti od nečistoća te odbrati listiće, cvjetiće i trave, čvrsto ih prisloniti i umetnuti u najlon čarapu te jako stegnuti kako se motiv ne bi pomicao. Nekada su se cijela jaja umatala u lupine luka i vezala špagicama, končićima i vezicama. Priređeno jaje staviti u otopinu vode i lupina crvenoga luka (što više to je boja intenzivnija) te žlice-dvije alkoholnog octa koji ima funkciju učvršćivanja boje na jaja. Kuhati do pola sata. Vađenjem jaja otkrit ćete zanimljive efekte koje ste postigli biljkama i travama. Za sjaj jaje premazati komadićem slanine/špeka ili nauljenom krpicom.

Bojenje crvenim kupusom

2D8A0983

Crveni kupus narezati trakasto i staviti u posudu s vodom. Kada voda proključa dodati žlicu ili dvije alkoholnog octa. Jaja na sobnoj temperaturi staviti u otopinu te kuhati do desetak minuta. Jaja (i dalje bez boje) staviti u hladnu kupku, a kupusnu vodu razdvojiti u dvije posude i sačuvati do sobne temperature. U jednu stavite sode bikarbone (žličica na 2 dcl) te dodajte jaje, a u drugu samo jaje. Jedna posuda će vam dati plavu tekućinu i zelenkasto jaje, a druga bordo tekućinu s plavkastim jajima. Možete se poigrati s listićima ili špagicama, da dobijete kontraste. Najbolje je da jaja držite nekoliko sati ili preko noći, a može i u hladnjaku jer će intenzitet boje biti jači.

Bojenje kurkumom

2D8A0993

Kurkuma je indijski začin, a daje izrazito žutu boju. U litri ključale vode dodajte tri žlice kurkume i dvije žlice octa. Kuhajte do željenog intenziteta boje.

Bojenje kavom

Razne tonove smeđe boje možete dobiti i s ostatcima kave. U 300ml jake kave (hladne ili tople) dodajte još 2 žlice mljevene kave i 2 žlice octa.

Bojenje čajem

U šalicu dodajte 4 vrećice čaja i žlicu octa. Preliti vrućom vodom i ostaviti desetak minuta. Skuhano jaje držati u čaju do 20ak minuta. Zeleni čaj dati će žuta jaja, crni čaj narančasto žuta, a čaj od šipka siva jaja.

Bojenje crvenom paprikom

Narančastu boju na jajima možete dobiti i ako u litri vode dodate 5 žlica slatke mljevene paprike te pomiješate 2 žlice alkoholnog octa. Kuhate jaja u otopini i ostavite da se hlade. (www.virovitica.info)

Share Button