Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

10. prosinca 2006.

Virovitičko – podravska županija na drugom mjestu u Hrvatskoj po povećanju dodane vrijednosti!

Prema pisanju časopisa “Intelektualni kapital”, koji se objavljuje u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, rada i poduzetništva,Financijske agencije (FINA) i Hrvatske gospodarske komore, za razdoblje prvih devet mjeseci u 2006. godini, Virovitičko – podravska županija se nalazi na drugom mjestu u Hrvatskoj po povećanju dodane vrijednosti. Na prvom mjestu je Zadarska županija. Prema tome, još jednom su se potvrdile riječi župana Virovitičko – podravske županije, Zvonimira Šimića o nedvojbenom gospodarskom porastu Virovitičko – podravske županije koji neki žele osporiti.

U “opisu” Virovitičko – podravske županije,” uz navedeni uspjeh stoji sljedeće (tablice i podaci iz časopisa “Intelektualni kapital mogu se pronaći na Internet adresi http://hgk.biznet.hr/hgk/tekst.php?a=b&page=tekst&id=1553.
“Nekoliko godina gospodarstvo ove županije funkcioniralo je po principu ‘malo naprijed, malo nazad’. Izgleda da je prema ostvarenim rezultatima takvoj praksi došao kraj. Gospodarstvo ne samo da raste, nego je čak i ubrzalo svoj rast prema prethodnom periodu. Porast dodane vrijednosti iznosio je 38,2, a efikasnosti 27,2, što je drugi rezultat među županijama u Hrvatskoj. Jedino je bolji u Zadarskoj županiji.
Osim rudarstva, nema djelatnosti koja je stvorila manje vrijednosti nego godinu dana ranije. Najveći porast ostvaren je u prerađivačkoj industriji, koja stvara preko polovice ukupne vrijednosti županije. Slijedi trgovina na veliko i malo s također impozantnim rezultatima.Ostale djelatnosti dale su također svoj doprinos izvanrednim rezultatima, poput prijevoza, poslovanja nekretninama te hotela i restorana. Virovitica, kao što se i očekivalo od županijskog gospodarskog središta, dala je znatan doprinos ovom uzletu, Slatina je ostvarila najveće stope raste, a slijedi i Orahovica s također uspješnim rezultatima. Podbačaj bilježe Pitomača i Suhopolje. Iako lider među županijskim tvrtkama, Viro ima pad i dodane vrijednosti i efikasnosti, ali unatoč tome ostaje prvi. Tvin i nadalje vječni drugi, unatoč minimalnom padu efikasnosti. Najveći porast ostvarili su Hrvatski duhani, a standardno dobar ostaje i Trgocentar”…

Share Button