Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

08. siječnja 2007.

Organizacija interventnog otkupa utovljenih svinja

Na adresu Upravnog odjela za poljoprivredu i gospodarstvo Virovitičko – podravske županije, stigao je dopis Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva potpisan od strane ministra Petra Čobankovića. U dopisu se naznačuje da je zbog pojave tržišnih viškova utovljenih svinja Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva predložilo je Vladi RH, donošenje odluke o provedbi interventnog otkupa svinja. Navedena mjera trebala bi doprinijeti stabilizaciji tržišta na ovom značajnom području stočarske proizvodnje.
Stoga će se u donošenja odluke o njegovoj provedbi, na učinkovit način, uključiti i Virovitičko – podravska županija, odnosno Upravni odjel za poljoprivredu i gospodarstvo koji treba utvrditi stanje viška utovljenih svinja na području Virovitičko – podravske županije, te sačiniti popis proizvođača i broj tovljenika koji je svaki od njih spreman isporučiti.
Otkup će obaviti natječajem odabrani otkupljivači prema sljedećim uvjetima; otkupna cijena utovljenih svinja određuje se na sljedeći način:
– svinje većih završnih težina (T2 kategorija svinja – težina toplog trupla iznad 120 kg), te svinje koje imaju 50 mesnih jedinica i manje postižu cijenu od 8,00 kuna/kg žive težine;
– svinje koje imaju od 51 do 52 mesne jedinice; 8,50 kn/kg žive težine
– svinje koje imaju 53 mesne jedinice i više: 9,00 kn/kg žive težine;
Maksimalni broj otkupljenih grla po pojedinom proizvođaču je 100 komada.
Detaljnije informacije mogu se dobiti u Upravnom odjelu Virovitičko – podravske županije, svakim radnim danom od 7-15 sati na telefon 033/743-155 odnosno kod stručnog suradnika u navedenom odjelu Željka Kumrića.

Share Button