Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

07. veljače 2007.

Priopćenje za javnost Županijskog eko stožera

“Dana 5. veljače, 2007. godine, održana je sjednica Županijskog eko stožera u svezi pojave nedozvoljene količine teških metala u mesu ustrijeljene divljači u lovištima na području naše županije. Tijekom rutinskog monitoringa na šezdesetak uzoraka mesa ustrijeljenih divljih svinja i jelenske divljači sa području Slatinskog prigorja i obronaka Papuka, u Laboratoriju za određivanje rezidua Odjela za javno veterinarstvo Hrvatskog veterinarskog instituta u Zagrebu, utvrđena je na većem broju uzoraka povećana koncentracija teških metala. Trenutno je na analizi još 50-ak uzoraka, čiji se rezultati još očekuju.
Do tada preporuke nadležnih institucija koje prate stanje na terenu – veterinarskog inspektora i Županijskog zavoda za javno zdravstvo su sljedeće:

1 Vršiti i dalje monitoring tj. pregled mesa ustrijeljene divljači na teške metale.
2 Obustaviti lov do daljnjeg
3 Ne koristiti svježe meso divljači i meso divljači iz dubokog zamrzavanja u prehrani, prije prethodno provedene analize na teške metale
4 O svakom novom saznanju informirati Županijski eko stožer koji će pravovremeno informirati javnost putem sredstava javnog priopćavanja
5 Eko stožer će stupiti u kontakt s Upravom za veterinarstvo pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva radi proširenja monitoringa i na domaće životinje koje su u slobodnoj ispaši na spomenutom području.
Izvor onečišćenja mesa divljači teškim metalima do sada je nepoznat, a kako je povećana koncentracija teških metala utvrđena u uzorcima divljači koja ima veliki radijus kretanja, sam izvor onečišćenja može se nalazi i izvan granica naše županije” – stoji u priopćenju za javnost koji je potpisao voditelj Županijskog eko stožera, župan, dr. Stjepan Feketić.

Share Button