Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

12. veljače 2007.

Donesen Program poticanja osiguranja usjeva od mogućih šteta poljoprivrednim proizvođačima

Na današnjoj sjednici Poglavarstva Virovitičko – podravske županije, donesen je Program poticanja osiguranja usjeva od mogućih šteta poljoprivrednim proizvođačima. Prema njemu, potporu osiguranju može ostvariti poljoprivredno gospodarstvo upisano u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, a ima status obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, obrta i zadruge i da ispunjavaju slijedeće uvjete: da je podnositelj zahtjeva upisan u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava; da se prebivalište, odnosno sjedište, te mjesto osigurane proizvodnje nalazi na području Županije; da je polica osiguranja usjeva od mogućih šteta zaključena u razdoblju od 01. siječnja 2007. godine do 31. listopada 2007. godine. Prema tome, Virovitičko – podravska županija sudjeluje u pokriću premije osiguranja na način da osiguraniku po pojedinoj zaključenoj polici osiguranja, sufinancira najviše do 25% troška plaćene premije osiguranja, odnosno premije po skupnoj polici osiguranja. Najmanji iznos naknade je 100,00, a najviši iznos je 10.000,00 kuna za pojedinog korisnika. U slučaju zadruge, korisnik je svaki član zadruge koji je obuhvaćen skupnom policom osiguranja.
Područje Virovitičko-podravske županije prema svojim topografskim, pedološkim i klimatskim karakteristikama ima dobre preduvjete za razvoj intenzivnog poljodjelstva i sadne trajnih nasada s osnovnim ciljem rentabilne proizvodnje kvalitetne hrane, kao jedne od osnovnih gospodarskih grana Republike Hrvatske Poljoprivredna proizvodnja je od izuzetnog značaja za Virovitičko-podravsku županiju i uz preradu poljoprivrednih proizvoda čini jedan od temelja njenog razvitka.

Uz sve komparativne prednosti koje u našoj Županiji postoje (zemlja, vode, ljudi) za razvitak poljoprivrede i ekonomski prosperitet proizvođača potrebno je uz uvođenje novih tehnologija, novog načina organiziranja rada, unaprijediti i zaštitu proizvodnje, gdje je osiguranje od mogućih šteta u proizvodnji izuzetno važan segment. Obzirom da poljoprivredna proizvodnja uvelike ovisi o klimatskim uvjetima, a zbog globalnih klimatskih promjena česta su razdoblja nepovoljnog vremena, a što je trajna nestabilnost i nesigurnost u smislu proizvodnih rezultata u poljoprivredi. Iz svega navedenog uviđa se potreba za osiguranjem usjeva i trajnih nasada. Virovitičko – podravska županija ovim Programom želi potaknuti poljoprivredne proizvođače da osiguraju svoje usjeve i trajne nasade kako bi se što više ublažile posljedice elementarnih nepogoda.

Share Button