Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

15. ožujka 2007.

Petar Čobanković otvorio 14. međunarodni sajam vinogradarstva, vinarstva i voćarstva Slavin 2007.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, Petar Čobbanbković, uz nazočnost predsjednika Republike Hrvatske, Stjepana Mesića, ministra MUP-a Ivice Kirina, župana Virovitičko – podravske županije, dr. Stjepana Feketića, saborske zastupnike, Josipa Ðakića i Tomislava Tomića, otvorio je 14. međunarodni sajam vinogradarstva, vinarstva i voćarstva Slavin 2007. koji se do 17. ožujka održava u Orahovici. Osim toga, svečanosti otvorenja, između ostalih nazočili su i: Zvonimir Koić, zamjenik župana Virovitičko – podravske županije, gradonačelnik Virovitice, Zvonko Kožnjak, Orahovice, Josip Nemec, predsjednik Uprave INA-e Tomislav Dragičević i mnogi drugi…

Prigodom obraćanja nazočnima, župan dr. Stjepan Feketić je istaknuo:
– Ovaj gospodarski sajam ima izuzetno značenje za Virovitičko – podravsku županiju kao i ovaj dio Hrvatske. Vinogradarstvo Virovitičko – podravske županije, ima stoljetnu tradiciju i uz određene oscilacije, sada se ponovno nalazi u fazi uspona. Posebno mjesto u proizvodnji vina zauzima područje grada Orahovice na kojemu se nalazi gotovo dvije trećine vinogradarskih površina naše Županije, s najviše sorti vina s kontroliranim zemljopisnim porijeklom, a posebno bih spomenuo vrhunsko vino ovog područja, nadaleko poznati Zeleni silvanac.
Prigodom otvaranja podijeljena su i priznanja za vina i jaka alkoholna pića, a najviše priznanja u kategoriji vina, pripala su Kutjevačkom podrumu.
Inače, predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, generalni je pokrovitelj 14. međunarodnog sajma vinogradarstva, vinarstva i voćarstva. Sajam se održava u Sportskoj dvorani Osnovne škole Ivana Brlić Mažuranić u Orahovici, do 17. ožujka 2007. godine. Cilj sajma je okupiti na jednom mjestu vinogradare, voćare, proizvođače vina i jakih alkoholnih pića, te proizvođače i trgovce opreme i mehanizacije kako bi što bolje prezentirali svoje usluge.

Ulaskom Hrvatske u EU svi proizvođači svoju će proizvodnju morati uskladiti s onom koju diktira zakon EU pa našim stručnim predavanjima tokom trajanja sajma želimo pomoći i pružiti što bolje informacije kako bi se svi skupa što bolje pripremili za promjene koje dolaze.
Orahovica je grad koji iza sebe ima 100 god. organiziranog turističkog djelovanja pa je tako i jedan od ciljeva sajma promidžba turizma s posebnim naglaskom na seoski, eko turizam i lovstvo. Program izlaganja Sajma: Vino; Jaka alkoholna pića; Strojevi i oprema za vinogradarstvo; Vinarstvo, podrumarstvo, voćarstvo; Lozni i sadni materijal; Eko proizvodnja; Zdrava prehrana; Obiteljska poljoprivredna gospodarstva; Med i proizvodi od meda; Ljekovito bilje i biljni pripravci; Sredstva za zaštitu u poljoprivredi; Ambalaža i prateća oprema; Oprema za ugostiteljstvo; Poljoprivredna osiguranja; Turizam – turističke zajednice; eko – etno udruge, udruge rukotvorina; lovstvo; seoski turizam; parkovi prirode; obiteljski hoteli

Share Button