Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

05. travnja 2007.

Održana proširena sjednica Eko stožera Virovitičko – podravske županije

U Gradskoj knjižnici i čitaonici grada Virovitice, uz nazočnost predstavnika iz pet nadležnih ministarstava, pod predsjedanjem župana Virovitičko – podravske županije, dr. Stjepana Feketića, održana je sjednica proširenog sastava Eko stožera, na kojoj je nazočilo 23 meritorne osobe, te dvadesetak novinara iz elektronskih, pisanih i inih medija. Sastanku su između ostalih nazočili: saborski zastupnik Josip Ðakić, zamjenici župana Zvonimir Koić i Zvonimir Šimić, pomoćnik ministra Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, Uprave za veterinarstvo, Mate Brstilo, pomoćnik ministra Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu prirode, Zoran Šikić, u ime Hrvatskog zavod za toksikologiju, Zdravko Lovrić, ispred Hrvatskog veterinarskog instituta Nina Bilandžić, Veterinarski ured Virovitičko – podravske županije, Ispostava Slatina, Tomislav Perić, Uprava za zaštitu okoliša, pomoćnik ministra Ministarstva zdravstva, Uprave za sanitarnu inspekciju, Nenad Lamer, voditelj Službe za zdravstvenu ekologiju, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak, pomoćnik ministra Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, Uprava za lovstvo, Robert Laginja, u ime istog ministarstva, Darija Vratarić. Članovi Eko stožera Virovitičko – podravske županije, Zlata Karlović, Miroslav Venus, Miroslav Buneta, Slavko Kopjar,…

Konstatirano je da je povišena razina teških metala zabilježana u još pet županija, izuzev Virovitičko – podravskoj. Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva potvrdili su da od 1998. godine u Hrvatskoj analiziraju ostatke divljači. U 2006. godini napravljene su 6903 analize različitih uzoraka životinja, a u 76 uzorkovanih životinja dobiveni su pozitivni nalazi. Od toga u divljači su 63 pozitivna nalaza. Uzorkovano je 92 komada mišićnog tkiva, 93 uzorka jetre divljači, 89 bubrega, a na tim uzorcima napravljeno je 327 analiza na teške metale. Više od dopuštenih količina nađeni su za kadmij 49 uzoraka, olovo šest, živu sedam uzoraka i arsen devet uzoraka, a divljač je iz Virovitičko-podravske, Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske, Požeško-slavonske, Osječko-baranjske i Varaždinske županije.
Osim toga, naglašeno je da “nije istina da Županija bilo što skriva kada je riječ o pojavi trovanja divljači teškim metalima, nego u suradnji s mjerodavnim državnim tijelima, pa i policijom koja traga za mogućim mjestima onečišćenja, poduzima sve zakonom predviđene mjere kako bi zaštitila zdravlje stanovništva”. Stoga je sjednica bila potpuno otvorena za javnost.
– Kako je i dalje, u određenom postotku, u uzorcima mesa divljači nedopuštena količina ponajviše olova, pozvali smo stručnjake da predlože mjere daljeg postupanja – rekao je župan dr. Stjepan Feketić.

Istodobno je zaključeno da je policija, nakon intenzivne pretrage terena na području papuka nije pronašla nikakva mjesta s nedozvoljenim tvarima, te da još uvijek nije poznato kako su se teški metali našli u mesu divljači. Osim toga, Eko stožer Virovitičko – podravske županije zatražio je od Hrvatske agencije za hranu procjenu rizika konzumiranja mesa divljači za zdravlje ljudi.
– To što su u tu nađeni nalazi s nešto većim količinama metala i što je najviše pozitivnih uzoraka, to nije samo u Virovitičko – podravskoj županiji. Dodatnim pretraživanjem u siječnju kod 98 životinja otkriveno je 20 uzoraka pozitivnih na kadmij, 10 uzoraka pozitivnih na olovo, četiri na živu, a koncentracije u bubrezima i jetri bile su nekoliko puta više od dopuštenih – rekao je Mate Brstilo, pomoćnik ministra poljoprivrede, ističući da državna tijela iz dana u dan prate stanje i dosad u postupanju ništa nije bilo propušteno.
(kt,dš)

Share Button