Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

18. travnja 2007.

Ministar Petar Čobanković otvorio farma muznih krava OPG Novosel

U nazočnosti velikog broja uzvanika, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, Petar Čobanković, otvorio je farmu muznih krava Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Novosel u Breziku, općina Lukač. Činu otvaranja, osim ministra Petra Čobankovića i pomoćnika ministra Stjepana Mikolčića, nazočili su i saborski zastupnici, Josipa Ðakića i Tomislava Tomića, župan Virovitičko – podravske županije, dr. Stjepana Feketića, njegov zamjenik Zvonimira Koića, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Virovitičko – podravske županije, Željka Viljevca, gradonačelnici Virovitice, Zvonko Kožnjak, Slatine, Ivan Roštaš, Orahovice, Josip Nemec, te niz načelnika koje je predvodio načelnik općine Lukač, Ðuro Bukvić. Uvodno riječ imao je vlasnik OPG Novosel, Zvonko Novosel, nakon kojeg je govorio načelnik Bukvić, a potom se nazočnima obratio i župan Virovitičko – podravske županije, dr. Stjepan Feketić koji je kazao:
-Čast mi je vas ovdje sve pozdraviti u prigodi ovog lijepog događaja kada obitelj Novosel otvara farmu muznih krava, što je njihov životni san i opredjeljenje. Ova farma koja ima 80 muznih krava, je jedan od projekata koja naša županija svakako podupire, a preko županije je išlo preko 16 projekata financiranih putem Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva. Od toga, pet farmi muznih krava je gotovo, sedam je u izgradnji, a za ostale je u tijeku vađenje potrebne dokumentacije. Jedan dio tih farmi nalazi se na području općine Lukač. Prema tome, na području Virovitičko – podravske županije, kada se sve to okonča, biti preko 1000 muznih krava i to je dio onog projekta, za koji se i Vlada RH i naša županija zalažu u poljoprivredi. To je dio iskoraka u poljoprivredi prema radno intenzivnim i visoko dohodovnim kulturama voćarstvo, vinogradarstva, povrtlarstva, te farmi muznih krava i svinjogojskih farmi. To su projekti od kojih bi 15 posto stanovništva koje se bavi isključivo poljoprivredom na području Virovitičko – podravske županije, moglo od nje živjeti i ostvarivati značajan dohodak. Ne možemo cijelu poljoprivredu bazirati na nisko dohodovnoj poljoprivredi, jer ne bi bilo dovoljno ni zemlje ni dohotka da se živi isključivo od nje u situaciji nisko dohodovnih kultura. To je opredjeljenje i Virovitičko – podravske županije i nadležnog ministarstva. Stoga nas veseli ovaj uspjeh obitelji Novosel, koja obrađuje 80 hektara zemlje i koja ima visoko kvalitetne muzne krave, koje već danas daju 2100 litara mlijeka dnevno, i koje će, kada sve budu u pogonu davati više od 2500 litara mlijeka dnevno. To je zasigurno model od kojega će gospodarstvo Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Novosel ostvariti takav dohodak da će moći živjeti cijela obitelji koja je svakako i uzor modelu poljoprivrede za koji se zalažemo.

Saborski zastupnik Josip Ðakić je u svom govoru rekao.
– Dijelim radost s vama na otvaranju ovakvog projekta kojim se stvaraju europski standardi i norme u proizvodnji mlijeka. Razvoj poljoprivrede u našoj županiji je cilj i Virovitičko – podravske županije, nadležnog ministarstva i nas, saborskih zastupnika.
Na kraju je govorio ministar Petar Čobanković, koji je farmu, nakon blagoslova i otvorio.
– Zadovoljstvo mi je što sam ovdje. Nije mi želja za slikanjem, dolazim isključivo iz razloga kako bi onima koji su prihvatili programe Vlade Republike Hrvatske i nadležnog ministarstva, dao potporu i podršku i kako bi i one druge uputio da idu ovakvim putem i načinom. Kada govorim o poljoprivredi, tada smo utvrdili pravce razvoja i došli smo do zaključka da treba povećati ukupne prihode vrijednosti i na taj način osigurati zaradu svima. Razvoj stočarstva u funkciji proizvodnje mesa i mlijeka, radno intenzivnih kultura, voća, povrća, cvijeća, vinograda, stvaranje pretpostavki za veću uposlenost i u tom kontekstu su operativni programi. Jedan od prvih je bio razvoj govedarske proizvodnje. Mi se moramo kretati, stvari su se morale mijenjati. Stoga, osigurali smo povoljna financijska sredstva, osigurali jamstva za praćenje projekata i zato smo ostvarili rezultate koje nitko u svijetu nije napravio u tako kratkom periodu. Treba gledati realno, jer je od 2004.godine do danas izgrađeno 550 novih farmi, kroz različite operativne programe. U periodu od 2003.do 2006. godine, povećali smo kvalitetu mlijeka i to je ono što nitko nije napravio u samo tri godine. Sa 22 posto kvalitete mlijeka, došli smo do 65 posto kvalitete u 2006. godini. Povećali smo i proizvodnju mlijeka i to za 110 milijuna litara, što je donijelo novih 300 milijuna kuna novih sredstava koji su došli u poljoprivredu, a to je ono što nam treba da bio ni koji se bave poljoprivredom i nadalje se s njom bavili. Takvi pokazatelji nas sve čine zadovoljnima i zato želim doći dati potporu ljudima i onima koji se kolebaju neka krenu tim putem jer to je jedini ispravan put za razvoj poljoprivrede u Hrvatskoj. Virovitičko – podravska županiji u dobroj mjeri prednjači u provedbi programa poljoprivrede na području RH kako u provedbama već navedenih programa, tako i u izgradnjama hladnjača.

Share Button