Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

18. travnja 2007.

Naredba o mjerama za sprječavanju pojave i širenja klasične svinjske kuge na području RH

Na temelju članka 41. stavka 5. Zakona o veterinarstvu, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Petar Čobanković, donio je Naredbu o mjerama za sprječavanje pojave i širenja klasične svinjske kuge na području Republike Hrvatske. Prema njoj, zaraženim područjem smatra se područje u krugu od najmanje tri kilometra od mjesta izbijanja klasične svinjske kuge iili pak u krugu od sedam kilometra od zaraženog područja i to u pojedinim mjestima sljedećih županija: Osječko – baranjske županije, Vukovarsko- srijemske županije, Varaždinske županije, Međimurske županije, Zagrebačke županije, Sisačko – moslavačke županije, Primorsko – goranske županije, Splitsko – dalmatinske županije, Koprivničko – križevačke županije, Grada Zagreba, Krapinsko – zagorske županije.

Radi sprječavanja pojave i širenja klasične svinjske kuge naređuju se sljedeće mjere na području cijele Republike Hrvatske: Zabranjuje se korištenje napoja u hranidbi svinja;
Zabranjuje se prijevoz i kretanje svinja izvan farme, uzgoja ili dvorišta u svrhu prirodnog pripusta na drugim uzgojima, farmama ili dvorištima; Zabranjuje se ulazak rasplodnih svinja u druge uzgoje radi pripusta; Zabranjuje se odvoženje svinja na stočne sajmove, dogone i otkupna mjesta te stavljanja svinja u promet na stočnim sajmovima, dogonima i otkupnim mjestima do 8. svibnja 2007. godine; Zabranjuje se stavljanje mesa svinja u promet izravno iz dvorišta; Zabranjuje se pašno držanje svinja; Naređuje se obvezna prijava bez odgađanja svake uginule ili bolesne svinje na gospodarstvu i divlje svinje.
Zabranu stavljanja u promet sperme, jajnih stanica i embrija s gospodarstava unutar zaraženog i ugroženog područja; Zabrana održavanja sajmova, dogona, izložbi i sportskih manifestacija sa životinjama; Obveznu provedbu strogih biosigurnosnih mjera za smanjivanje opasnosti od unošenja i širenja virusa klasične svinjske kuge od strane svake osobe koja ulazi ili izlazi na gospodarstva na kojima se drže svinje te osoba koje su bile u kontaktu s divljim svinjama; Onemogućavanje izravnog ili neizravnog kontakta između domaćih i divljih svinja; Zabrana klanja svinja za potrebe vlastitog domaćinstva, osim pod posebnim uvjetima. Navedene informacije mogu se pronaći i u Narodnim novinama br. 38. od 2007. godine, gdje su potanko objašnjene sve propisane mjere i zabrane.

Share Button