Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

04. svibnja 2007.

Uz nazočnost predsjednika Hrvatske i Mađarske, održana svečana sjednica Gradskog vijeća Orahovice

Povodom Dana grada, danas su Orahovicu posjetili predsjednik Republike Mađarske, Laszlo Solyoma i predsjednik Republike Hrvatske, ujedno i počasni građanin Orahovice, Stjepan Mesiće. Uz njih, svečanosti sjednice Gradskog vijeća Grada Orahovice, između ostalih, nazočili su: ministrica vanjskih poslova Republike Mađarske, Kinga Goncz, ministar unutrašnjih poslova Republike Hrvatske, Ivica Kirin, saborski zastupnici, Josip Ðakić i Tomislav Tomić, župan Virovitičko – podravske županije, dr. Stjepan Feketić, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Stjepan Mikolčić, generalni direktor Hrvatskih voda, Slavko Rajnović, gradonačelnik Slatine, Ivan Roštaš, gradonačelnik Virovitice, Zvonko Kožnjak i mnogi drugi. Visoki gosti prvo su posjetili odmaralište osječkog Crvenog križa «Merkur» u Orahovici, gdje je u neformalnom druženju nazočio i potpredsjednik Hrvatskog sabora Mato Arlović. Potom su, u malom orahovačkom parku u kojem se nalazi obnovljena parna lokomotiva (izrađena je u Njemačkoj 1939. godine), predsjednici Mesić i Solyom, prerezali su vrpcu i novouređeni park predali na korištenje građanima i posjetiteljima. U obnovu parka uloženo je više od 250.000 kuna.
Zatim su se nazočni uputili prema kinu Papuk gdje se održala svečana sjednica Gradskog Vijeća Orahovice.
– Od Orahovice želimo stvoriti mali turistički raj i na tom poslu ćemo ustrajati. Želimo da naš grad živjeti punim plućima – rekao je gradonačelnik Josip Nemec u pozdravnom govoru, ističući da je turizam osnova razvoja ovoga kraja.
Predsjednik Republike Mađarske Laszlo Solyoma, te predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić,u govoru nazočnima, naglasili su važnost bilateralnih odnosa Hrvatske i Mađarske, sa sve većim naglaskom na gospodarsku suradnju, i pristupanje Hrvatske euroatlantskim integracijama. Naglašeno je kako su odnosi dviju zemalja kontinuirano dobra, prijateljska i partnerska i koja mogu poslužiti kao model dobrosusjedskih odnosa. Mađarski predsjednik je podcrtao važnost prekogranične suradnje, spomenuvši inicijativu za očuvanje obale rijeke Drave.

Share Button