Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

01. lipnja 2007.

Stjepan Feketić: Prednost županijskog gospodarstva je izrazito pozitivna vanjsko trgovinska bilanca

Na 11. Nacionalnom savjetovanju o gospodarstvu i poduzetništvu koje se održava u Šibeniku, centralno mjesto imala je Virovitičko – podravska županija. Naime, ove godine naša županija predstavljala nazočnima, nastavljajući praksu da se svake godine predstavi jedna županija koja je napravila značajan gospodarski i poduzetnički iskorak. Obraćajući se nazočnima, župan Virovitičko – podravske županije, dr. Stjepan Feketić je kazao.
– Iako je Virovitičko-podravska županija jedna od manjih hrvatskih županija, nastojali smo pokazati sve naše razvojne potencijale. To je prostor izuzetno povoljan u geostrateškom smislu i daje ovoj Županiji niz prednosti, stvarajući između ostalog pretpostavke za budući razvoj i njene nove perspektive kao prostora gospodarskih mogućnosti. Županijsko gospodarstvo ima svoju posebnost , a to je već godinama prisutna izrazito pozitivna vanjskotrgovinska bilanca , dakle velika pokrivenost uvoza izvozom, a ostvareni rezultati inozmene razmjene svrstavaju nas u sam vrh hrvatskog gospodarstva. Tijekom 2006. godine, izvoz privrednih subjekata Virovitičko – podravske županije je i dalje rastao i bio je 31 posto veći u odnosu na 2005. godinu. Pozitivni pomaci u oživljavanju našeg gospodarstva očituju se i u efektima povećavanja ukupnih prihoda gospodarskih subjekta koji je 2006. godine u odnosu na 2005. godinu veći za oko 20%, te u 2006. godini iznosi 4.271.098.000,00 kuna. Najveći dio ovih prihoda ostvareni su u gradovima Virovitici, Slatini i Orahovici, preko 68 posto, odnosno u 463 gospodarska subjekta, od ukupno 678 privrednih subjekata. Podaci o zaposlenima također govore o rastu ukupnog broja zaposlenih te je tako u svim sektorima gospodarstva uposleno više od 23 tisuće osoba, a istodobno broj nezaposlenih je u padu te je u travnju 2007. godine za 7 posto manji u odnosu na travanj 2006. godine i trenutno, na području Županije imamo 9.174 nezaposlene osobe. Uz mjere gospodarske politike koje se provode na razini države, a kojima je cilj oživljavanje gospodarstva i stvaranje poticajnog okružja, na razni Županije i jedinica lokalne samouprave, svojom se važnošću ističu:
– poticajne mjere za razvoj malog i srednjeg poduzetništva koje se godinama provode kroz kreditiranje, subvencioniranje kamata i druge vidove potpore u surandji sa Ministarstvom. Samo linija Lokalni projekti razvoja Poduzetnik, namijenjena različitim ciljnim skupinama, polučila je izvrsne rezultate u otvaranju novih radnih mjesta, a taj se trend i dalje očekuje.
– Jedinice lokalne samouprave u suradnji s županijom i Ministarstvo čine niz napora kao bi izgradite svoje poduzetničke zone sukladno Planu razvoja poduzetničkih zona VPŽ za razdoblje od 2007. do 2013 godine, od kojih je trenutno 12 u funkciji ili u visokom stupnju izvedenosti (Virovitica, Slatina,Pitomača, Orahovica i dr.) .
– Kako je udio poljoprivrede u našoj županiji posebno značajan, što potkrepljuje i podatak da 14 posto žitelja naše županije živi isključivo od poljoprivrede, cilj nam je ostvariti iskorak u poljoprivredi prema radno intenzivnim i visoko dohodovnim kulturama kao što su povrtlarstvo, voćarstvo, vinogradarstvo, te stočarska proizvodnja. Za postizanje tog cilja, koristimo niz projekata koje provodimo na nivou županije. To su programi poticanja osiguranja usjeva, ekološke proizvodnje, nabave loznih cjepova i voćnih sadnica, poticanje proizvodnje šećerne repe, poticanje govedarstva te svinjogojstva, zaštita «virovitičke paprike», projekt navodnjavanja Kapinci – Vaška, te kreditne linije za razvoj poljoprivrede.
Osim toga, župan je naglasio.
– Sve ove mjere dio su sustavne provedbe koncepcije ukupnog razvoja Županije iskazane kroz Županijsku razvojnu strategiju od 2007. do 2013.g. kao temeljnog razvojnog dokumenta Županije, ali i čitavog niza ostalih projekata i programa na razini županije te pojedinih jedinica lokalne samouprave. Veliki pomaci u razvoju cestovne i druge infrastrukture, stvaraju uvjete da ova Županija postane prostor intenzivnog gospodarskog razvoja, ali razvoja koji će biti u dosluhu s prirodom, ekološkim zahtjevima kao i zahtjevima i potrebama svih njezinih građana, te biti prostor gdje se ugodno i zdravo živi– zaključio je dr. Stjepan Feketić.

Share Button