Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

02. srpnja 2007.

Održana tribina na temu “Ravnopravnost spolova u Virovitičko – podravskoj županiji”

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Virovitičko – podravske županije u suradnji s Uredom za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske održalo je tribinu i predavanje na temu:”Ravnopravnost spolova u Virovitičko – podravskoj županiji, s posebnim osvrtom na nasilje u obitelji”
Tribini su između ostalog nazočili župan Virovitičko – podravske županije, dr. Stjepan Feketić, predstojnica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske Helenu Štimac Radin, predsjednica Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Virovitičko – podravske županije, Tatjana Arnold Sabo i mnogi drugi.

U uvodnom govoru, kojim se obratio nazočnima, župan dr. Stjepan Feketić je naglasivši osnovne značajke Virovitičko – podravske županije, istaknuo:
– U ukupnom brojku stanovnika županije, 48.543 čine žene. Osim toga, zastupljenost žena u politici, što je također jedan od pokazatelja angažiranosti žena ukazuje na njihovu još uvijek nedovoljnu pristunost, pa je tako primjerice na kandidatskim listama za izbor članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave 2005. godine na 7 lista za županijsku skupštinu od ukupno 287 kandidata njih 49 bilo pripadnica ljepšeg spola, a u općinama i gradovima na 104 liste od ukupno 1.524 kandidata njih 253 su bile žene. U Skupštini Virovitičko – podravske županije četiri su žene, a u poglavarstvu županije jedna je žena. Mnogo je bolje stanje u pogledu uposlenih u upravnim tijelima županije gdje su od 39 djelatnika, 25 žene ili visokih 64%. Za ilustraciju položaja žena i problema sa kojima se one susreću služe i podaci o kaznenim i prekršajnim djelima koje se tiču obiteljskog nasilja, pa je tako u 2006.godini prema podacima Policijske uprave Virovitičko – podravske zabilježeno 48 kaznenih djela nasilničkog ponašanja u obitelji, a također i 445 prekršaja iz zakona o zaštiti od nasilja u obitelji. Vezano za ove prekrašje evidentirano je 726 oštećenih osoba od kojih su 401 odrasle ženske osobe te 25 maloljentih ženskih osoba te 23 ženska djeteta. Ovi podaci govore zorno o potrebi poboljšanja društvenog položaja žena, pa i osnivanje savjeta za ravnopravnost spolova prvo na razini županije, a potom i jedinica lokalne samouprave, a potom i rad sve agilnijih Udruga civilnog društva koje se, između ostalog bave ovom problematikom, imaju za cilj potaći svijest o potrebi realizacije postavki nacionalne politike za promicanje ravnopranvosti spolova i zakona o ravnopravnosti spolova, čemu ova županija daje punu potporu.
Osim toga, održana su izlaganja predstavnika Centra za socijalnu skrb Virovitica, Centra za socijalnu skrb Slatina – izlaganje, Policijske uprave Virovitičko – podravska – izlaganje, te predavanje predstojnice Ureda za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske Helene Štimac Radin o Smjernicama za rad i načinu rada Povjerenstava za ravnopravnost spolova

Share Button