Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

11. srpnja 2007.

Sutra u Pečuhu konferencija o Programu “Stara Drava”

Sutra (četvrtak) 12. srpnja u Pečuhu će se održati Konferencija na temu “Stara Drava”. Na konferenciji će u ime Virovitičko – podravske županije nastupiti zamjenik župana, Zvonimir Koić, te pročelnik Službe za europske integracije i regionalni razvoj Antun Mihoković, koji će nazočnima održati predavanja o mogućnotim razvoja turizma uz rijeku Dravu u skladu sa Županijskom razvojnom strategijom.
Inače, program Stare Drave je pokusni program za prostorni razvoj, koji može imati i modelske vrijednosti u međunarodnim razmjerima u slučaju njegove uspješne realizacije. Osnovni problem programom dotaknutog područja je da u proteklom razdoblju od blizu sto godina ovaj je prostor u svakome pogledu postao poprištem negativnih procesa. Nepovoljna promjena prirodnog okoliša, a paralelno s time nepovoljni društveni i politički procesi dovodili su do općenitog gospodarskog opadanja ovoga prostora. Ovo gospodarsko nazadovanje nakon promjene političkog režima i s ukinućem krupnih poljoprivrednih gazdinstava komulativno se još više produbilo, a ova situacija konačno onemogućila perspektivu stanovništva u pogledu zapošljavanja i gospodarstva. Uslijed toga je došlo do dramatičnog demografskog erodiranja, što se odražava u nepovoljnom sastavu žiteljstva po starosti i po obrazovanju. Visok je omjer inaktivnog stanovništva, a niska je gustoća naseljenosti. Sve ovo još pojačaju izvanredno nepovoljni odnosi snabdevanosti infrastrukturom, kao i prometom. Međuvremeno rijeka Drava protječe kroz ovaj prostor skoro neiskorištena, dok nosi u sebi mnogo mugućnosti, a mogla bi biti jedan od najznačajnijih prirodnih potencijala. Područja pored rijeke Drave u starim vremenima imala su močvarnog, vodom potopljenog obilježja, a danas zbog produbljivanja korita rijeke Drave najveći je problem isušenje područja i nemogućnost gospodarenja. Za održavanje prirodnih vrijednosti i za odgovarajuću poljoprivrednu proizvodnju potrebno je područje prihranjivati vodom. U poznavanju prethodnih činjenica se formirala osnovna koncepcija programa, prema kojoj će probleme ovoga prostora riješiti na osnovu preuređenja vodogospodarstvenog sustava. Na nekada vodom na odgovarajući način opskrbljenom prostoru ponovo treba osigurati optimalnu i stalnu vodnu potrebu.

Ova ideja se inspirirala i naziv ovoga programa, ukazavši na vraćanje nekadašnjeg optimalnog stanja. Prema polaznom stajalištu programa niz kompleksnih problema se može riješiti samo nizom zahvata koji su povezanim sa svim problematičnim pitanjima. Prema prekoncepciji, prvi koraci u nizu zahvata (preduzetih mjera) po mogućnostima u sve potpunijoj mjeri, moraju imati za zadatak revitalizirati (rekonstruirati) one prirodne i okolišne uvjete , koji su u prošlosti omogućili puno diverzifikantnije gospodarsko korišćenje područja.Treba izraditi konkretni prijedlog za iskorišćavanje prirodnih mogućnosti putem pozitivne procjene odnosa, a za ovo će dati opći okvir gledišta upravljanja krajolikom, pa omogućiti i iskorišćavanje obnovljivih energetskih izvora prostora. Ovim programom će omugućiti oživljavanje tradicionalnih poljodeljstvenih aktivnosti , kao i aktivnosti šumskoga gospodarstva zajedno s novim djelatnostima turizma i poljoprivrede koje će omogućiti i iskorišćavanje obnovljivih energetskih izvora prostora. A sve te aktivnosti skupa mogu ostvariti temelje gospodarskog unapređenja. Paralelno s prijašnjima, možda još većim naporima, potrebno je ostvariti jedan kompleksni razvojni program ljudskih potencijala. Sve ovo se može zamisliti samo u skladu sa raspletom gospodarskog aktiviteta, ali u žarištu svakako treba postavljati obrazbu ili preobrazbu mladih generacija. Na temelju međunarodnih iskustava treba postići zainteresiranost odraslih stanovnika za « zajedničko učešće» , koje je neophodno za realizaciju ovoga programa. S obzirom na to, da na drugoj strani državne granice, na području Virovitičke-podravske županije zastupljeni slični nepovoljni procesi, tendencije, nastaje svrsishodnost da zajedničkim razmišljanjem bude izrađen i ostvaren na obim obalama Drave sličan program, program zrcalnog karaktera. Ova prekogranična dimenzija je razlog tomu, da projektne radove za realizaciju ovoga programa na mađarskoj strani ozbiljnim sredstvima financira Europska Unija putem Interreg programa.
Uspješna realizacija programa, ili samo na pojedinim područjima djelomično postignuti rezultati biti će vrijedni i u pogledu međunarodnog zainteresovanja. Za ovo djelomično postoji i potreba , jer i u razvijenijim europskim zemljama također se nađu depresivna, periferna područja, koja očekivaju svoje unapređenje, a program modelskog karaktera može dati odgovor na probleme, a samim s time će program prekoračti svoje okvire. Da bismo mogli postići sve ovo, mogućnost daje nama program Interreg, koji je nastao za suradnju ovoga tipa i na ovakav način pokriva cijelu srednju Europu. Na ovakav način uspostavljena prostorna suradnja sa drugim malim europskim regijama daje dobru osnovu za suradnju na daljnjim problematičnim zadacima. Daljnji razvoj malog prostora na takav način može dobiti i međunarodne dimenzije. Još veća je vjerovatnost toga u tom slučaju ako se uspijeva sa hrvatskim partnerem zajednički projekat izraditi.

Share Button