Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

14. kolovoza 2007.

Očekuje se lokacijska dozvola za prvi pogon koji će proizvoditi el. energiju iz obnovljivih izvora

Virovitičko – podravska županija uskoro će postati prva županija u Hrvatskoj u kojoj će se iz obnovljivih izvora proizvoditi električna i toplinska energija. Naime, na području Slatine, intenzivno već više od godinu dana traju pripreme za početak rada prvog postrojenja za proizvodnju električne i toplinske energije iz obnovljivih izvora energije (biomasa iz jednogodišnjih kultura).
O tome je nešto više kazao zamjenik župana Virovitičko – podravske županije, Zvonimir Koić.
– Slijedeći europski energetski trend kao i zbog svoje budućnosti Hrvatska se okreće obnovljivim izvorima energije koristeći postojeće lokalne resurse, naročito u sektoru poljoprivrede gdje naša županija kao i cijela Slavonija imaju veliki neiskorištene potencijale. Pilot projekt u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora energije pratio sam od samog početka, još od posjete tvrtki BIOGAS iz Klagenfurtha, a uskoro očekujemo lokacijsku dozvolu i početak radova na prvom pogonu u Hrvatskoj za proizvodnju električne energije iz spomenutih izvora.

Kolika bi bila proizvodnja električne energije u tom novom županijskom pogonu.
– Ovaj projekt predstavlja razvojni program proizvodnje ekološki čiste energije, električne i toplinske, koja nije izvozni proizvod, ali je supstitucija uvozu.
Ino partneri i naša tvrtka iz Slatine “Biointegra”, predviđaju na području Virovitičko – podravske županije izgradnju četiri do pet dislociranih postrojenja ukupne instalirane snage 7 – 10 MW s ukupnom godišnjom proizvodnjom električne energije od 56 – 80 GW/h.
Koja je vrijednost investicije i koliko će podizanja navedenih postrojenja poboljšati gospodarsku sliku Virovitičko – podravske županije.
– Budući da projekt sinergijski dotiče proizvodnju, energetski i ekološki sektor, on istovremeno povezuje industriju, poljoprivredu i okoliš. Realizacijom ovog projekta stvorit će se uvjeti za brži razvoj jedinica lokalne samouprave na osnovi prirodnih potencijala uz primjenu novih tehnologija, gdje će se u direktnoj proizvodnji osnovne sirovine (silažni kukuruz), biti ugovorno angažirano oko 50 kooperanata po jednom postrojenju, čime se osigurava dugoročnija egzistencija i perspektiva samih kooperanata, poljoprivrednih proizvođača i njihovih obitelji.
Vrijednost investicije po jednom postrojenju kretat će se od 27 – 30 milijuna kuna u zavisnosti od primjenjene tehnologije. Budući da je otvaranje novih radnih mjesta imperativ u razvojnoj strategiji Virovitičko – podravske županije,, izgradnja elektrana na biomasu otvara nove mogućnosti za gospodarske aktivnosti i otvaranje većeg broja radnih mjesta – zaključio je zamjenik župana zadužen za gospodarstvo, Zvonimir Koić.

Share Button