Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

24. kolovoza 2007.

Priopćenje župana dr. Stjepana Feketića povodom konferencije za novinare HSS-a

“Začudile su me izjave čelnika Hrvatske seljačke stranke, koje vrve netočnim, krivo interpretiranim i zlonamjerno manipuliranim podacima. U već poznatoj maniri HSS-a, koji se služi neistinama i na taj si način želi podići politički rejting, nisam mogao a ne reagirati na niz netočnosti.
Gospodin Begović, izvlačeći podatak o uplati 39.000 kuna za obranu od tuče, dokazuje svoje neznanje što je žalosno za jednog županijskog vijećnika koji ne čita vijećničke materijale. U proračunu za 2007. godinu, plan za obranu od tuče je 171.000 kuna, a do sada je uplaćeno 81.500,00 kuna. Isto tako, kao župan koji je, “profesionalno” obavljao poslove župana, trebao bi znati podatak da je zakonska obveza županije izdvajanje jedan posto od izvornih prihoda za obranu od tuče, čega se mi striktno pridržavamo. Begović bi se trebao sjećati da je u zadnjoj godini njegovog mandata, uplaćeno 120.000 kuna za obranu od tuče, što govori o mizernosti proračuna u njegovo vrijeme. Iz svega je vidljivo da su izdvajanja za obranu od tuče za 50 posto veća, nego za vrijeme “profesionalnog župana Begovića”.
Na izjavu – “O projektima od značaja za Županiju, govori gradonačelnik”, moram kazati, da kao župan, nikome ne mogu zabraniti da govori o županijskim projektima, pa tako niti HSS-u, koji često pribjegava zatvaranju radilišta na našim projektima prije nego li ona i započnu. Tvrdeći da od Visoke škole ni ove godine neće biti ništa, a da u 2007. godini Virovitičko – podravska županija nije upisala niti jednog studenta, potrebno je naglasiti da u prva tri mjeseca mandata ove županijske vlasti, upisana su 52 studenta u Višu školu za drvnu tehnologiju. Ove godine u jesenskom upisnom roku u Samostalnu visoku školu za menadžment u informatici, očekujemo upis 120 redovnih, 50 izvanrednih i još 50 novih studenata u Višoj školi za drvnu tehnologiju što je 220 studenata samo u 2007. godini. Uz prvu generaciju studenata s Više škole za drvnu tehnologiju to daje brojku od 260 studenata, to najbolje razotkriva iznesene neistine HSS-a u čije vrijeme od visokog školstva unatoč “profesionalnom vođenju naše županije” nije bili niti “v”.

Uz šest elementarnih nepogoda koje su proglašene u 2007. godini (22. svibanj, 29. svibanj, 19. lipanj, 3. srpanj, 10. srpanj i 21. kolovoz) moram kazati da su sve elementarne nepogode uredno proglašavane u roku kako su stizali realni zahtjevi iz Jedinica lokalne samouprave i većina ih je do sada obrađena. Elementarnu nepogodu od suše, proglasili smo za dio kultura 3. srpnja, a za ostale kulture 21. kolovoza, jer se tek tada moglo pristupiti procjeni definitivnih šteta na preostalim kulturama. Kod proglašenja elementarnih nepogoda, postoji zakonski rok u kojem se trebaju obaviti procjene i dostava konačnog izvješća koje smo poštivali. Prema Jedinicama lokalne samouprave išli smo sa zamolbom za što većom ažurnošću kod dostave izvješća. Istodobno, niz drugih županija je ovih dana proglasilo elementarnu nepogodu od suše. Jedina elementarna nepogoda koja u Virovitičko – podravskoj županiji nije uredno prijavljena, niti šteta u potpunosti procijenjena, sve do današnjeg dana, niti su građani za nju dobili bilo kakvu naknadu, je dolazak “profesionalne vlasti” HSS-a u Virovitičko – podravsku županiju 2001. godine. Što se tiče potrošnje za reprezentaciju i kupovine automobila, poznata je rastrošnost, bivšeg “profesionalnog župana” iz HSS-a koji je samo na telefon trošio deset puta više od sadašnjeg župana, čiji je Audi trošio 20 litra goriva, a dužnosnici su više putovali nego bili u županiji i koji je za spomenutu reprezentaciju trošio neusporedivo više nego li sadašnji župan.
Stoga, ako su to kvalitete “profesionalnog župana”, onda ću ja i nadalje ustrajati na zakonskoj mogućnosti obavljanja poslova župana bez zasnivanja radnog odnosa, a moju uspješnost i izvršenje obećanja iz izborne kampanje, ocijeniti će sami birači.
Što se tiče sanacije šteta uslijed nevremena u Slatini i moga autoriteta kao župana, te osjetljivosti vlade RH, samo do ovog trenutka je već Vlada RH odobrila 1.100.000,00 kuna za pomoć, a na moj poziv su se javile građevinske i trgovačke tvrtke i do ovog trenutka dale potrebni materijal i novčane priloge u visini od oko 100.000,00 kuna, kojima se ovom prilikom od srca zahvaljujem.
Toliko o autoritetu i utjecaju mene kao župana.

Share Button