Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

19. rujna 2007.

Panonski turizam – stručno osposobljavanje vlasnika seoskih obiteljskih turističkih gospodarstava

Hrvatski zavod za zapošljavanje Područna služba Osijek organizator je konferencije «Panonski turizam: Stručno osposobljavanje za kvalitetni panonski turizam» koja će se održati od 24. do 27. rujna 2007 u hotelu «Patria» u Belom Manastiru. Konferencija će okupiti zavode za zapošljavanje, vlasnike seoskih obiteljskih turističkiih gospodarstava, stručnjake za seoski turizam, turističke zajednice, centre za poduzetništvo i druge dionike djelatnosti seoskog turizma u prekograničnom području Hrvatske i Mađarske.

Svrha konferencije jest ispitati i utvrditi potrebe za stručnim osposobljavanjem vlasnika seoskih obiteljskih turističkih gospodarstava u prekograničnoj regiji Južnog Zadunavlja u Republici Mađarskoj i Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske i Koprivničko-križevačke županije u Hrvatskoj. Zaključci usmjerene rasprave spomenutih dionika služit će kao temelj za izradu regionalno specifičnog programa stručnog osposobljavanja vlasnika seoskih obiteljskih turističkih gospodarstava. Planirano je sudjelovanje oko šezdeset sudionika konferencije. Prekogranični partneri Regionalni zavod za zapošljavanje Južnog Zadunavlja iz Republike Mađarske i Hrvatski zavod za zapošljavanje Područna služba Osijek prepoznali su mogućnosti koje razvoj seoskog turizma pruža za samozapošljavanje stanovnika sela u pograničnom panonskom području Hrvatske i Mađarske. U poljoprivrednim područjima kao što je Panonski bazen, seoska obiteljska gospodarstva su u mnogome privlačna posjetiteljima jer posjeduju prirodnu i povijesnu povezanost i identitet koji je prepoznatljiv posjetiteljima kao i lokalnom stanovništvu. Seoski turizam može osigurati zadržavanje uslužnih djelatnosti, podršku obiteljskim seoskim gospodarstvima, proširenu kulturnu zaštitu, zaštitu okoliša i prirode, održavanje seoskih obrta i umjetnina kao turističkih atrakcija te, što je zavodima za zapošljavanje osobito važno – održive mogućnosti zapošljavanja u budućnosti. Ideju prekograničnih zavoda za zapošljavanje o razvoju ljudskih potencijala u seoskom turizmu podržala je Europska komisija sufinancirajući projekt «Panonski turizam» u okviru Inicijative Zajednice Programa za susjedstvo INTERREG IIIA Slovenija – Hrvatska – Mađarska 2004-2006.

U provedbi projekta priključili su se partneri Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Osijek te područne službe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje iz Virovitice i Križevaca. Konferencija predstavlja jednu od aktivnosti u sklopu projekta «Panononski turizam» nositelja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područne službe Osijek, čiju provedbu s hrvatske strane granice u vrijednosti od 106.347 EUR sufinancira Europska Unija sa 74% ili 78.696,78 EUR u okviru programa Inicijative Zajednice INTERREG IIIA Programa za susjedstvo Slovenija-Mađarska-Hrvatska 2004-2006. Svrha projekta jest razviti i po prvi put provesti panonski, regionalno specifični program stručnog osposobljavanja za vlasnike seoskih obiteljskih turističkih gospodarstava i tako omogućiti pružanje usluga seoskog turizma više razine kvalitete u prekograničnom području Hrvatske i Mađarske. Očekivani rezultati Projekta su razvijen program obuke, podijeljen u deset zasebnih seminara u skladu sa cjelinama Europskog programa obuke za seoski turizam i prateći priručnik dostupan na zajedničkoj hrvatsko-mađarskoj web stranici i interaktivnom CD romu. Pohađanjem stručnog osposobljavanja i korištenjem priručnika, web stranice i interaktivnog CD roma, vlasnici seoskih turističkih gospodarstava moći će razvijati svoje usluge, a novi vlasnici moći će spremnije započeti s pružanjem takvih usluga. Tijekom provedbe projekta, sve do listopada 2008., planirano je osposobljavanje trideset vlasnika seoskih obiteljskih turističkih gospodarstava iz Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske i Koprivničko-križevačke županije. Zainteresirani vlasnici imat će priliku tijekom listopada i studenog 2007. godine odazvati se na javni poziv kako bi ostvarili podršku koja se nudi iz Projekta. Sa područja Virovitičko-podravske županije na konferenciji u Belom Manastiru sudjelovat će slijedeći sudionici: Branko Tkalčec (restoran Zlatni Klas, Otrovanec), Ksenija Plantak (Poljoprivredna zadruga ergela Višnjica), Nikola Komljenović (NIK Orahovica), Josip Mikolčić (Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije), Biljana Frajhaut (Turistička zajednica Grada Slatine), Mladen Brdar (Razvojna agencija Virovitičko-podravske županije), pročelnik Područne službe Virovitica Martin Lovretić i njegovi suradnici iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Blaženka Bajan i Ivan Šemper.

Share Button